For første gang på 40 år kan det bli gjennomført et omvalg i kommune- og fylkestingsvalget i Norge.

– Det er ingen som ønsker seg omvalg, men når feilen er så stor, med konsekvenser som dette, er omvalg riktig mener jeg, sier lokalleder for Industri- og næringspartiet (INP) i Moss, Svein Kenneth Stensrud, til NRK.

Nå krever partiet omvalg i Østfold.

Fylkesvalglister til partiet manglet i et valglokale i Moss i syv timer på valgdagen.

– Ved en forglemmelse satt man ikke opp stemmesedlene til Industri- og næringspartiet. Det er leit og dumt. Men det er kan alltid oppstå menneskelige feil, sier valgansvarlig i Moss kommune Inger-Lise Skartlien.

INP sikret seg ett mandat i fylkestinget. Men hadde de fått syv stemmer til ville de fått ytterligere et mandat.

Dette kan oppfylle kravene Valgloven stiller for et omvalg.

Etter hva NRK erfarer vil fylkesvalgstyret onsdag anbefale Kommunal- og distrikts departementet (KDD) å ta klagene til følge.

INP bidro: Skien får ordfører fra Høyre

Dersom klagen gis medhold, kan en konsekvens være omvalg, enten i Moss kommune eller hele Østfold.

Valgforsker Bernt Aardal mener muligheten for omvalg nå er stor.

– Terskelen er høy for omvalg. Det skal være et rimelig klart bilde av at uregelmessigheten faktisk har påvirket mandatfordelingen. Men i dette tilfellet så er det så få stemmer som skiller og listene manglet i flere timer, sier Aardal.

Dersom KDD gir klagen om omvalg medhold, vil fylkesvalgstyre be departementet om at fristen for konstituering av nytt fylkesting i Østfold forlenges.

Kjøp boken av Alf. R. Jacobsen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.