Det indiske parlamentet har vedtatt en lov som garanterer at en tredel av setene i det mektige underhuset skal innehas av kvinner.

Forslaget ble vedtatt med knusende flertall: i underhuset med 454 mot 2 stemmer og i overhuset med 214 mot 0. Mange vil oppfatte det som udemokratisk at India har valgt å avskaffe betydningen av antall stemmer til fordel for kvinnekvotering.

Diskusjonen rundt ordlyden i lovforslaget har pågått i hele 27 år. Det vil fortsatt ta noen år før loven kan implementeres, og finansminister Nirmala Sitharaman sier at valget 2029 vil bli det første valget som kvoterer inn kvinner, uansett om de får færre stemmer enn mannlige kandidater.

Lederen for den nydannede opposisjonsalliansen National Development Inclusive Alliance (INDIA), Rahul Gandhi, ber imidlertid om at loven implementeres nå. Han anklager statsminister Narendra Modis regjering for å undergrave prosessen.

– Indiske kvinner har ventet på denne kunngjøringen i årevis. Og nå blir de bedt om å vente noen år til. Hvor mange år? sa han på en pressekonferanse fredag. (NTB-AP)

Gandhi er barnebarnet til Indira Gandhi og sønn av Rajiv Gandhi. Begge var statsministre, og begge ble drept i politiske attentater.

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.