Opptelling av stemmene i Georgias senatsvalg onsdag 6. januar 2021, i Atlanta. (AP Photo/Brynn Anderson/NTB)

Mandag vedtok republikanske politikere i USAs delstat Georgia en ny lov som blant annet krever identitetspapirer med foto for å avlegge forhåndsstemme.

I tillegg vil delstaten Georgia ha kortere mellom bestilling av stemmeseddel til poststemming. De vil også ha færre mottaksbokser for forhåndsstemmer og vil stanse forhåndsstemming tidlig om morgenen i helgene.

Disse vedtakene burde vært tatt for gitt i ethvert demokratisk samfunn. Man skal identifisere seg for avstemning for å unngå at noen stemmer flere ganger eller at noen stemmer på noen andres vegne.

Nordmenn glemmer ofte at andre land ikke opererer med fødselssnummer og sentrale registre for data basert på dette. Du skal ikke lenger enn til Storbritannia før du ser et system basert på National Insurance number (som slettes ikke alle har). Her må det søkes spesielt hvis du er utlending. I mitt eget tilfelle var det en omstendelig prosess hvor selv papirer fra barneskolen i Norge måttes offentlig oversettes.

En kvinne viser frem finger med blekk etter å ha avlagt sin stemme i India i 2019. (AP Photo/Manish Swarup/NTB)I fattige land i verden får man merket fingeren med blekk. USA har en stor gruppe i befolkningen som lever på siden av samfunnet. I offentlige statistikker er antallet av «uautorisert befolkning» som det kalles, rundt 11 millioner. En studie fra Yale anslår dette antallet til det dobbelte. De utgjør dermed en nokså stor andel av USAs befolkning.

Joe Biden vil gi disse stemmerett. New York Times skriver at dette vil føre til det største demografiske skiftet i moderne amerikanske historie:

Converting more than three times that many people into full citizens could open the door to one of the most significant demographic shifts in modern U.S. history.

Nesten halvparten av de udokumenterte i USA snakker engelsk dårlig eller ikke i det hele tatt, ifølge Migration Policy Institute.

Det er lett å se at med uoversiktlig befolkningsinformasjon og oppdaterte bostedsadresser at forhåndstemning i valg via post har stort potensiale for feil navn til feil adresse. Særlig hvis det går lang tid mellom bestilling av poststemme til valget.

Dette ønsker derfor republikanerne å rydde opp i. Ikke Demokratene, selvsagt, de tjener stort på disse postale stemmene. Hver av disse stemmene kansellerer samtidig en stemme for republikanerne, som Trump sa i sin tale 28. februar.

NTB henter sin informasjon om saken fra nyhetsbyrået AP. Og da med tittelen: Republikanere i Georgia legger fram lov for å begrense retten til å stemme.

Dette er feil. Det er ikke retten til å stemme som begrenses, men kvaliteten på kontrollen av de stemmeberettigede som økes.

Loven ble vedtatt med 97 mot demokratenes 72 stemmer i delstatens underhus. Den går nå videre til delstatens Senat.

Kjøp Ruud Koopmans bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.