En ny rapport fra Amnesty International Norge viser at samer hetses i sosiale medier.

De har sammen med analysebyrået Analyse & Tall gått igjennom 200.000 kommentarer på Facebook-sider mellom januar 2019 og juni 2023, skriver NRK.

Sametingsråd Runar Myrnes Balto (NSR) mener samehetsen er en arv etter fornorskningsprosessen.

Under den opphetede debatten etter Fosen-dommen økte spredningen av fordommer mot samer på Facebook – ifølge en rapport fra Amnesty.

– Analysen viser at hver fjerde kommentar om samisk tematikk er negativ, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge.

– I tillegg ser vi at da demonstrasjonen mot vindmølleparkene på Fosen startet i første halvdel 2023, økte antall omtaler av samiske saker, og da økte også andelen av det vi oppfatter som negative kommentarer om det samiske til over 30 prosent, sier Egenæs.

Russland anklager Norge for dyredrap og undertrykkelse av samer

Mihkkal Hætta bor i en lavvo utenfor Stortinget i protest mot at vindmøllene på Fosen enda ikke er tatt ned.

– Jeg synes det er dumt at folk skal rakke ned på oss samer, sier aksjonisten Hætta.

Runar Myrnes Balto, som er sametingsråd med ansvar for å bekjempe samehets, og i tillegg leder av  sannhets- og forsoningsarbeidet fra Sametinget, mener samehetsen er en etterlevning av fornorskningsprosessen der staten lærte nordmenn å se på samisk språk og kultur som underlegen.

– Staten lærte nordmenn å hetse samer. Derfor har også staten en plikt til å rette dette opp, avslutter Balto.

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.