Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) får kritikk fra Amnesty International Norge for ikke å legge press på Qatar for landets behandling av migrantarbeidere.

– Vi er overrasket over hvor stille en Arbeiderparti-regjering har vært for forholdene til migrantarbeidere i Qatar. Ikke minst fordi man er så opptatt av det i Norge, sier generalsekretær i Amnesty International Norge, John Peder Egenæs, til NRK.

En måned før fotball-VM i Qatar tar til, har det blitt utarbeidet en en ny rapport av Amnesty om menneskerettighetssituasjonen i Qatar.

Den ferske rapporten til Amnesty viser at det fremdeles er utbredte menneskerettighetsbrudd i Qatar.

– Fotball-VM kan bli et av idrettshistoriens mørkeste øyeblikk, sier Egenæs i en pressemelding.

Egenæs forstår ikke hvordan Huitfeldt, som i fjor ønsket at norske myndigheter skulle være tydeligere overfor Qatar, selv ikke foretar seg noe.

Les også: Sveriges nye klima- og miljøminister: «Kill SD!»

– Vi mener utenriksministeren må være veldig tydelig i sin kritikk og sitt press på Qatar, kreve en forbedret situasjon for migrantarbeiderne og støtte kravet om at Qatar skal kompensere de arbeiderne som har lidd overlast, sier Amnesty-toppen.

I mai i fjor stilte Huitfeldt et spørsmål til daværende utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

«Hva har du gjort for å fremme norske syn på menneskerettighetene overfor Qatars myndigheter?».

Huitfeldt fulgte opp med å uttale til NRK:

– Jeg mener at Norges næringsinteresser i Qatar er et argument for å være enda tydeligere på menneskerettigheter. Jeg vil nå avvente utenriksministeren. Jeg forventer at hun er tydelig.

Men når Huitfeldt selv er utenriksminister, er det stille som i graven om Qatar.

Egenæs synes det er merkelig, og er overrasket over at utenriksministeren og regjeringen har latt fotballforbundet og fotballpresident Lise Klaveness ha det han omtaler som «den ene tydelige norske stemmen» for migrantarbeiderne i Qatar.

FN og Stortinget må fatte vedtak om pent vær hele året!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.