Qatar får ofte kritikk for å behandle utenlandsk arbeidskraft dårlig. Her ser vi Qatars utenriksminister, Mohamad Bin Abdel Rahman Al-Thani. Foto: AP Photo/Hussein Sayed/NTB scanpix

En ny rapport fra Amnesty International viser at hushjelper i Qatar regelmessig er utsatt for misbruk og dårlige arbeidsforhold, inkludert seksuelle overgrep.

Dette skjer tross innføringen av en ny lov i 2017, som begrenset antallet arbeidstimer og innførte krav om pauser og ukentlige fridager, skriver Amnesty i rapporten.

– Innføringen av hushjelpsloven i 2017 var et skritt i riktig retning for vern av arbeiderrettigheter i Qatar. Dessverre forteller historiene til kvinnene vi snakket med at reformen ikke er blitt skikkelig satt i verk eller håndhevet, sier Steve Cockburn, som er leder for økonomisk og sosial rettferdighet i Amnesty International.

Lange dager og overgrep

I rapporten har Amnesty snakket med 105 kvinner som har jobbet som hushjelper i landet. Om lag 85 prosent av dem sa at de ofte jobbet 14 timer eller mer om dagen, sjelden eller aldri fikk fridager, og at arbeidsgiveren tok beslag i passene deres. I gjennomsnitt jobbet kvinnene 16 timer i døgnet, og mange jobbet mer enn 18 timer.

Mange fortalte også at lønna var forsinket eller ikke ble utbetalt overhodet. 24 kvinner sa at de ikke fikk tilstrekkelig mat, måtte sove på gulvet og ikke fikk helsehjelp. Andre meldte at de ble utsatt for spytting, fysisk vold og seksuelle overgrep.

– Det samlede bildet er av et system som fortsatt tillater arbeidsgivere å behandle hushjelper som personlige eiendeler, ikke mennesker, sier Cockburn.

Prøver å innføre reformer

Det er om lag to millioner fremmedarbeidere i Qatar, hvorav mange kommer fra land som Bangladesh, Nepal, India og Filippinene. 173.000 kvinner jobber som hushjelper, hvorav halvparten i private husholdninger. Qatar har vært i det internasjonale søkelyset ettersom landet skal være vertskap for fotball-VM i 2022. Landet har nylig innført en minstelønn for fremmedarbeidere på 1.000 riyal (om lag 2.500 norske kroner) i måneden, og gjort det mulig for fremmedarbeidere å skifte jobb uten tillatelse fra arbeidsgiver.

Amnesty mener imidlertid slike reformer ikke kommer til å føre til mindre overgrep eller bedre arbeidsforholdene for hushjelper med mindre lovene håndheves bedre. I en uttalelse sier den qatarske regjeringen:

– Om anklagene fra enkeltpersoner i Amnesty-rapporten viser seg å være sanne, utgjør de alvorlige brudd på qatarsk lov og må håndteres deretter. Arbeidsdepartementet er klar for å samarbeide med Amnesty for å etterforske påstandene, og sørge for at alle skyldige parter må stå til ansvar.

 

Lær alt om klimasaken. Kjøp boken her!

Kjøp Sammenstøt mellom sivilisasjoner? her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂