Sydkoreanske myndigheter gir såkalte kondolansepenger til familier hvis medlemmer dør innen 90 dager efter covid 19-vaksinasjon, uavhengig av om vaksinen er påvist å være dødsårsaken. Beslutningen har tilbakevirkende kraft.

Kondolansepenger til vaksinasjonspolitikkens ofre

Fra og med september kan efterlatte familier få opptil 30 millioner won, knapt 250.000 kroner, i kompensasjon hvis et familiemedlem dør innen 90 dager efter å ha mottatt koronavaksine i Syd-Korea, selv om dødsårsaken ikke kan identifiseres ved en obduksjon. En tidligere ordning ga rett til ti millioner won hvis dødsfallet inntraff innen 42 dager efter injeksjonen.

– Syd-Korea kunne oppnå en høyere vaksinasjonsrate enn resten av verden fordi folk stolte på staten og lot seg vaksinere, sier Park Dae-chul fra det regjerende konservative Folkemaktspartiet (People Power Party). – I denne forbindelse er det statens ansvar å hjelpe dem som ble offer for vaksinasjonspolitikken.

Det har vært et sterkt folkelig krav om å inkludere flere i kretsen av mottagere av kondolansepenger selv om staten ikke nødvendigvis erkjenner ansvar for dødsfallet. 

Utelukker ikke sammenheng mellom vaksine og død

I juli beordret Seoul Administrative Court ikke å nekte kompensasjon til familien til en 34 år gammel mann som fikk dødelige hjerneskader seks dager efter vaksinasjonen i oktober 2021.

Eftersom covid 19-vaksinene ikke ble gitt full godkjennelse, men kun ble godkjent for nødbruk, kan en epidemiologisk årsakssammenheng mellom vaksinasjonen og dødsfallet ikke utelukkes, ifølge domstolen.

I skrivende stund har Syd-Korea anerkjent 11 typer bivirkninger fra covid 19-vaksinasjoner som kompensasjonsberettigede, og har siden juli ifjor utbetalt 480 milliarder won (1 KRW = ca. 0,008 NOK) i erstatning, pluss begravelsesutgifter.

Obligatorisk vaksinasjonsprogram

I Korea er rundt 45 millioner mennesker vaksinert minst én gang siden det obligatoriske vaksinasjonsprogrammet startet i februar 2021. Landet doblet bevilgningene til kondolansepenger til 62,5 milliarder won i 2023.

 

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.