«Transkriget – tänk om ni har fel», en ny dokumentarserie fra SVT, skaper mye sinne blant transaktivister og venstreaktivister i Sverige.

Serien beskrives på ulike debattsider som ubalansert, konspiratorisk og skrekkpropaganda.

«Jeg ville ikke engang kalt det journalistikk, jeg vil kalle det agendadrevet propagandajournalistikk», sier Elina Pahnke, kulturjournalist i Aftonbladet, til SVT.

Ordvalget har også fått kritikere til å reagere. Diagnosen kjønnsdysfori beskrives blant annet som en «kultursykdom».

«SVT bruker visse triks i serien for å male transpersoner som en slags oppfinnelse som bare eksisterer i dag. Og man gjør det ved å ignorere viktige fakta», hevder Pahnke.

Hun mener også at serien er ensidig, blant annet at de kun intervjuer folk som angrer på sin kjønnsoperasjon.

Serien har imidlertid også fått positiv omtale. Skribent Paulina Neuding er positiv til at «Transkriget» gir en stemme til dem som kritiserer transomsorgen. «En åpen og evidensbasert debatt vanskeliggjøres av at folk er redde for utstøting eller direkte trusler», skriver hun.

Programleder i SVT Charlotta Friborg forsvarer dokumentaren med at SVT mange ganger har rapportert om hvordan folk får hjelp fra transomsorgen – men at fokuset i «Transkriget» er på ungdom som opplever det motsatte:

«Det er viktig at denne forskningen kommer ut og blir debattert», uttaler Friborg til SVT Kulturnyheterna.

Hun understreker at SVT ikke mener at kjønnsdysfori er en «kultursykdom», og tilbakeviser kritikken om ubalanse: «Vi har reist både kritiske røster mot transomsorgen som drives, og vist hvordan den forsvares».

Det faktum at et betydelig antall personer angrer på sitt forsøk på å skifte kjønn, er et perspektiv som åpenbart er upopulært blant transaktivister i flere land.

Emilie Köhler (29) og Aleksander Linkowski (30) får ikke holde foredrag aleine på Kulturhuset i Oslo om at de angrer på kjønnskorrigerende behandling. «Det er tragisk at de vil sensurere visse erfaringer», kommenterer Emilie Köhler.

Tidligere transaktivist angrer på at hun oppmuntret sin sønn til å identifisere seg som jente

Transseksuell forfatter truer med å kutte strupen på Harry Potter-forfatter

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.