Gro Harlem Brundtland (Ap). Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland gjør et politisk comeback i en alder av 84. Hun får Arbeiderpartiets siste mandat i Oslo bystyre.

Det er en stund siden det handlet om «Gro», og «landsmoderen» i norsk politikk.

Men nå gjør den 84-årige Ap-nestoren, tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland gjør et politisk comeback i Oslo.
Det skriver Aftenposten.

NTB melder også om saken.

– Ja, slik kan det gå! Da stiller jeg opp for Oslo Arbeiderparti, er den tidligere statsministerens kommentar.

Brundtland sto på sisteplassen, den såkalte æresplassen, på Arbeiderpartiets liste. Likevel ble hun krysset opp til 11. plass – med 2855 personstemmer og 368 slengere, altså stemmer fra velgere fra andre partier.

Dermed bærer det inn i Oslo bystyre for veteranen Brundtland.

Hun var Norges første kvinnelige statsminister og satt i tre perioder i 1981, 1986–89 og 1990–96. I tillegg var hun generaldirektør i Verdens helseorganisasjon (WHO) og miljøvernminister fra 1974–79.

Oslos tidligere ordfører Fabian Stang (H) gjør også comeback i bystyret, skriver Avisa Oslo. Også han fikk det nødvendig antall personstemmer og slengere.

Den med flest personstemmer var Høyres listetopp Eirik Lae Solberg. Han fikk 22.299 personstemmer samt 361 slengere, og han ligger nå an til å bli ny byrådsleder i hovedstaden. Hvis ikke Venstre skulle skifte side og bidra til et fortsatt rødgrønt styre, hvilket ikke virker sannsynlig i øyeblikket.

Nåværende byrådsleder Raymond Johansen (Ap) fikk imidlertid 22.222 personstemmer og 4.496 slengere. Dermed kan man si at han er Oslos mest populære politiker, skriver Aftenposten.

Men mange vil mene at dersom det var anledning til å gi minusstemmere, ville trolig antallet slike mer enn veiet opp for personstemmene Johansen fikk.

Han er ikke bare populær, men også upopulær, rett og slett omstridt. Det faktum at velgerne i byen nå har stemt for å fjerne ham som byrådsleder, er ikke et signal om bred appell og popularitet.

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.