Den tidligere statsministeren og Ap-lederen knallet til under onsdagens bystyremøte i Oslo rådhus.

– Når jeg har den historien jeg har med abortsaken, var det naturlig at jeg holdt Arbeiderpartiets hovedinnlegg da denne saken kom opp i bystyret i Oslo, sier Gro Harlem Brundtland til Vårt Land.

Sammen med Aps to andre medlemmer i Helse- og sosialutvalget i bystyret, fremmet hun et tilleggsforslag om å støtte Abortutvalgets anbefaling til regjeringen om å utvide abortgrensen fra uke 12 til 18.

– Dagens lov er rett og slett utdatert. Det er ingen grunn til å fortsette med nemnd etter 12 uker, sa Brundtland fra talerstolen i bystyresalen.

I år er det 50 år siden 35 år gammel Gro holdt en sterk appell for selvbestemt abort til 12. svangerskapsuke fra Stortingets talerstol.

– Jeg argumenterte mot nemndene allerede den gangen, påpeker Brundtland.

Hun tror på en ny abortlov nå, fordi da Arbeiderpartiet endret syn i 2021, liberaliserte flere partier på Stortinget abortpolitikken i programmene sine. Opptellinger tyder på flertall for uke 18 blant dagens stortingsrepresentanter.

Gro Harlem Brundtland og partifellene støtter også forslag om en forsøksordning med «medikamentell abort i kontrollerte former utenfor sykehus, fram til uke 10».

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.