Hittil i år har PELIAS Norsk Skadedyrkontroll hatt nesten 80 prosent flere oppdrag knyttet til veggedyr enn de hadde på samme tid i 2022. Veggdyr var nesten utryddet på 50-tallet, men har noe gjort et comeback større enn noen gang. Hva kan det komme av?

Det blodsugende skadedyret var en stor plage i Norge, men ved hjelp av insektmidler ble veggedyr nesten utryddet på 1950-tallet. Nå har de utviklet resistens mot insektmidlene og de sprer seg igjen.

Det er en faktor som er politisk ukorrekt, men vanskelig å komme utenom: Den store innvandringen av mennesker fra regioner og land hvor helse og renslighet ikke er på nivå med Norges. Disse menneskene reiser også frem og tilbake til hjemlandet og faller ikke inn under vanlig turisme.

Forekomsten av veggedyr har ifølge Folkehelseinstituttet økt kraftig over store deler av verden de siste 15 årene.

– Veggedyrproblemer oppstår ofte i etterkant av ferieturer, både innen- og utenlands. Veggedyrbitt kan forårsake kløende utslett, og det oppleves som svært plagsomt å ha disse insektene i boligen. Veggedyrene bosetter seg som oftest i sengen vår, der det er kort vei til matkilden, som er blod fra mennesker, skriver PELIAS Norsk Skadedyrkontroll i en pressemelding om utviklingen.

Det er ingen bagatell å få veggdyr i boligen. Profesjonell hjelp må tilkalles og det koster.

I tillegg kommer avhengigheten av et godt forhold til forsikringsselskap, som kan betale for midlertidig bolig osv.

En 80 prosents stigning på ett år er voldsomt.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.