Fem personer kidnappet en mann fra en leilighet på Aker Brygge i Oslo til Helsingborg i Sverige i forrige uke, mener politiet. Tirsdag ble to av dem utlevert til Norge, onsdag ble de fengslet.

De to mennene, 22 og 57 år gamle, ble tirsdag utlevert fra Sverige, hvor de ble pågrepet 29. august. Svensk politi brukte røykgranater da de pågrep en av mennene, ifølge VG.

Hendelsen skal ha skjedd forrige uke. Ifølge Avisa Oslo er det ikke fem menn, men fire menn og én kvinne som er siktet.

Balkan

Document kan avsløre at ingen av de to mennene som ble fengslet onsdag har navn som indikerer norsk eller nordeuropeisk bakgrunn. 22-åringens etternavn er vanlig i Kosovo, 57-åringens navn er vanlig i Kosovo, Albania og Nord-Makedonia, men særlig utbredt i Kosovo.

Oslo tingrett besluttet onsdag at de to skal varetektsfengsles i to uker med brev- og besøksforbud. Tingretten kom til at det er fare for at begge kan ødelegge bevis, forlate landet eller unndra seg straffeforfølgelse dersom de ikke varetektsfengsles.

– Ytterligere tre personer er pågrepet i Sverige og sitter fengslet der. Det er to menn og én kvinne. Ingen av de siktede er norske statsborgere, sier politiadvokat Carol Johanne Sandbye i Oslo politidistrikt til Avisa Oslo.

De tre andre vil bli utlevert senere, trolig i neste uke, ifølge Sandbye.

Kjenninger av politiet

Politiadvokaten ønsker ikke å kommentere bakgrunnen for bortføringen, men sier at noen av de fem siktede mennene er kjent for politiet fra tidligere. Ingen av de siktede er norske statsborgere, sier politiadvokaten.

Politiet ble informert om bortføringen av noen som hadde kontakt med fornærmede, opplyser Sandbye.

Ifølge VG er en av de to mennene som i dag ble fengslet tidligere straffedømt i Sverige og har bakgrunn fra Albania.

Ingen medier utenom VG omtaler de siktedes bakgrunn fra Balkan.

Nekter straffskyld

– Min klient nekter straffskyld, sier den albanske mannens forsvarer, advokat Øystein Storrvik, til VG.

Advokat Kai Vaag er forsvarer for den andre mannen som ble fengslet onsdag.

– Han erkjenner ikke straffskyld, og kjenner seg ikke igjen i siktelsen i det hele tatt. Han har ikke frihetsberøvet noen, sier Vaag til Dagbladet.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.