Militærkommandanten for Odesa Yevhen Borysov (51) solgte unntak fra militærtjeneste og tjente en formue før han ble avslørt. Han blånekter for alt. Saken skader selvsagt andres villighet til å tjenestegjøre.

Yevhen Borysov, 51, who was the military commissar of the Odesa region, is accused of taking close to 200 bribes, as well as illegally fleeing the country during martial law.

He was arrested in July and charged with illicit enrichment.

Ukraine’s State Bureau of Investigations alleges the former head of conscription across the southern Odesa region took £4 million in bribes from local draft-dodgers.

Hvordan kunne Borysov tro at dette kunne gå bra? Han kjøpte en av de mest spektakulære villaene i Marbella.

Ifølge en undersøkelse utført av Task Force UA, en ikke-statlig organisasjon nær administrasjonen til President Zelensky, brukte herr Borysov mer enn £3,4 millioner på å kjøpe en villa med fem soverom, svømmebasseng og badstue i den eksklusive turistbyen Marbella. (ca 40 millioner NOK)

Det «eventyrlige huset» ligger på en tomt på 1 600 kvadratmeter med utsikt over kysten i Sierra Blanca-området, som blir beskrevet som «Beverly Hills of the Costa del Sol».

En eiendomsmegler beskrev villaen som «ideell for de som ser etter høyeste nivå av komfort, sikkerhet og personvern».

Et så flott hus trengte en flåte av biler og det at Borysov tok en av dem hjem til Ukraina tyder på at han var ganske trygg på omgivelsene.

Eiendommen sto på hans mor Nadiia, mens bilene var fordelt på hans mor og svigermor.

Hun kjøpte også en Mercedes-Benz EQV elektrisk minivan til en verdi av omtrent £64 000 i Spania.

Herr Borysovs eiendomsportefølje inkluderte også et kontor på Marbellas prestisjefylte Golden Mile, kjøpt for om lag £630 000 i hans kones navn.

Hans svigermor skal også ha kjøpt tre luksusbiler, inkludert en Mercedes G-kassebil, som foretrekkes av fotballspillere i Premier League, til en verdi av nesten £200 000.

Kjøretøyet ble importert til Ukraina som humanitær hjelp og registrert i herr Borysovs kones navn, før det ble transportert til Spania i desember i fjor.

Det spesielle ved dette arrangementet er at ingen av kvinnene hadde førerkort, hvilket normalt burde utløst varselskilt. Det andre var det den dyreste bilen ble tatt inn som humanitær hjelp. Det tyder på at det er systemet som er råttent.

Det er obligatorisk militærtjeneste i Ukraina for alle menn i alderen 18-60. Men likevel kunne Borysov i desember i fjor legge ut på en månedslang tur som tok ham til Moldova, Turkia, Seychelles, Spania.

Zelenskyj har forsøkt å gi inntrykk at han tar bestikkelser alvorlig. Men ifølge Telegraph risikerer Borysov bare ti års fengsel. Det er ikke avskrekking.

Antall fritagelser på medisinsk grunnlag har steget tigangeren i enkelte områder.

“There are examples of regions where the number of exemptions from military service due to medical commission decisions has increased tenfold since February last year,” Mr Zelensky said.

“It is absolutely clear what sort of decisions these are. Corrupt decisions.”

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.