Neymar da Silva Santos Júnior fornærmet to milliarder muslimer verden over da han ankom Riyadh i Saudi-Arabia med et skinnende, diamantbesatt kors rundt halsen.

Respektløs gest i islams hjemland

Den brasilianske fotballstjernen har signert en toårskontrakt med Al-Hilal Saudi Football Club. 18. august 2023 ankom Neymar Riyadh hvor han ble møtt av et mylder av journalister samt klubbens ledelse. Men fokus skiftet umiddelbart fra fotballspilleren Neymar til korsbæreren Neymar. 

Hans «respektløse» gest i islams hjemland har pisket opp en hvirvelvind av reaksjoner på sosiale medier. For den algeriske TV-kanalen El Bilad ble det så sterkt at for å spare seerne retusjerte de bildene av Neymar.

Kritikken rammer ikke bare Neymar og hans bevisst provoserende kristne budskap ved ankomsten til landet, men også hans saudiske sponsorer får gjennomgå.

– To religioner kan ikke sameksistere

Den marokkanske iman Abdellah Nhari sier at Den arabiske halvøy er hellig og resiterte en hadith som sier at «to religioner ikke kan sameksistere på den arabiske halvøy» samt Koranen 9:28 som sier: «Hedningene er i sannhet urene, så la dem ikke nærme seg den hellige moskeen». 

I en video – «Neymar provoserer muslimske følelser og går inn i Det hellige land med korsanheng» – slår Nhari fast at Allah har utpekt Den arabiske halvøy til å være islams land, og at «det er farlig å endre formålet med dette landet fra tilbedelse av Gud til et land for forlystelse».

– Han kunne kommet som de andre spillerne uten å bære, Gud forby, treenighetsemblemet i monoteismens land. 

– Mujahedinene og martyrene er våre forbilder

Også den algeriske iman Moussa Azzouni har fordømt Neymar for å bære korset i «de to hellige moskeenes land»:

– Neymar er ikke noe forbilde for algerisk ungdom, mujahedinene og martyrene er våre forbilder.

Ronaldos fornavn «problematisk nok»

Den tyrkiske youtuberen Samir Al-Ahmad mener Neymars provokasjon er verre enn Ronaldos fornavn: 

– Ved å bære korset provoserer denne spilleren alle muslimer på en måte som ingen har gjort før ham, inkludert Cristiano.

Rikdom sterkere enn religion

Forfatteren og oversetteren Muhannad Al-Obaydi som holder til i London, sier at Neymars handling er tilsiktet, de som ikke ser det er naive. 

– Neymar sender et provoserende budskap til konservative muslimer. Det han egentlig sier er at ‘min rikdom og mine bånd til makten er sterkere enn vår religion, skikker og tradisjoner’.

En annen arabiskspråklig konto med over 86.000 følgere, sier at Neymars ankomst med et kors rundt halsen er «en bevisst tabbe som vil skjemme det saudiske regimet frem til oppstandelsens dag».

– Respekterer ikke friheten i islamske samfunn

Den egyptiske skribenten Mahmoud Salem Elgendi gir på Facebook regimet skylden for Neymars støtende og respektløse handling:

– Vesten har ustanselig messet om nødvendigheten av å respektere verdiene i det samfunn du skal leve i, inntil Neymar kom til oss. Uten respekt for vårt samfunn eller vårt land med de hellige moskeene, viste han korset. Men feilen er ikke Neymars. Feilen ligger hos dem som har bragt ham til landet uten å lære ham å respektere den offentlige friheten vi nyder i våre samfunn.

 

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?»!

Kjøp Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.