Blogginnlegg og YouTube-videoer hvor islamsk lære tas opp til diskusjon, har gitt tre menn ett års fengsel hver i Bahrain.

Krenket islams grunnlag

De tre ble dømt for å ha «krenket islams grunnlag», heter det i en uttalelse fra påtalemyndigheten torsdag. 

De tre dømte er identifisert som Jalal al-Qassab, Redha Rajab og Mohammed Rajab. De er alle medlemmer av en lokal sjiamuslimsk kulturforening kalt Tajdeed (arabisk «fornyelse») som går inn for åpne diskusjoner om religiøse lærdes og moderne geistliges standpunkter og ifølge dem selv, stiller de spørsmål ved tradisjonell islamsk rettsvidenskap, men ikke ved selve religionen. 

Avfeier påståtte mirakler som myter

Ifølge statsadvokaten er de tre tiltalte skyldig i å «krenke grunnlaget for islamsk tro» og å fornærme profeten ved å avfeie påståtte mirakler som myter. Sjiamuslimske geistlige har ført en hard kampanje mot dem.

Tiltalen er blitt møtt med bred kritikk fra rettighetsgrupper og har avdekket splittelser i sjiamuslimenes majoritetssamfunn i det sunni-styrte monarkiet. 

Bevisst underminering av islam

De tre tiltalte ble i forrige måned innbragt for domstolen for «bevisst å underminere grunnleggende elementer i den islamske religion som alle muslimer og sekter er enig om». 

Ifølge påtalemyndigheten har gruppen produsert blogginnlegg og YouTube-videoer «om sendebudenes og profetens liv som omfattet en fornektelse og en hån av det som er skrevet i Koranen (muhammedanernes hellige bok).

Latterliggjøring av religiøse tekster

De tre ble dømt under en lov som kriminaliserer «latterliggjøring» av Bahrains anerkjente religiøse tekster – som inkluderer Koranen og Bibelen.

Tajdeed har tidligere denne måneden hevdet at medlemmene og deres familier er utsatt for «hatefulle ytringer og hets» i moskeer og på sosiale medier. De fordømmer rettssaken som «ondsinnet» ettersom de bare har «utøvd sin naturlige og juridiske rett til å forske, analysere, studere og opplyse».

Møter kritikk

I forrige måned ba Human Rights Watch Bahrain myndigheter om «umiddelbart å frafalle alle anklager mot mennene og stoppe oppflammende offentlige kommentarer som fordømmer Tajdeed på religiøst grunnlag».

Demografi

Bahrain er en øystat i Den persiske gulf. Den største av landets 36 yer heter Bahrain. Her ligger hovedstaden Manama. Befolkningen er rundt halvannen million.

Anslagene over Bahrains religiøse demografi spriker veldig. Uavhengige kilder anslår at fra 55–60 til 80 prosent er muslimer med en innbyrdes fordeling på 45 prosent sunni og 55 prosent shia. Offisielle tall hentyder opptil 99 prosent muslimer. Bahrain har hatt et innfødt kristent samfunn i mange århundrer og kristne utgjør fra én prosent til 14,5 prosent av befolkningen – avhengig av kildene. 

Pro-demokratiske understrømmer undertrykkes

Den lille øynasjonen ble rystet av pro-demokratiske protester fra det sjiamuslimske samfunnet i 2011. Myndighetene svarte med harde reaksjoner godt hjulpet av Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater og ble internasjonalt fordømt for brutaliteten i nedslagt, men også etter det har Bahrain med jevne mellomrom opplevet lavnivå-uroligheter, skriver AP

Kongen av Bahrain er ikke fremmed for å ta ny teknologi i bruk. Her ankommer han Dubai med sin robot-bodyguard som han har betalt 7,4 millioner dollar for. Roboten taler seks språk, den er bevæpnet, har 360 graders kamerasystem, toppmoderne våpen og ammunisjon til å bekjempe 1050 mann.

Det er en morsom historie, men faktasjekkere mener den har klare svakheter.

Illustrasjonsfotoet er beskåret i høyden og viser muligens et copyright’et arkitektonisk kunstverk. Link til bildet og vilkårsbeskrivelse.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok e-bok.

Kjøp Ruud Koopmans’ Islams forfalne hus!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag.

Document bringer nyheter andre fortier. Støtt oss!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.