Håp er ikke noe du kan ta på, lukte eller se. Det er en følelse – ja, nærmest en forutanelse, kanskje? Det er en følelse av at noe verdifullt kan oppnås eller realiseres selv om hindringer i veien virker uoverstigelige. Å ha håp er å ha optimisme utover det ditt nåværende liv eller omstendigheter muliggjør.

Håp er i grunn kraftige greier. Kraftige greier, sier du? Ja, en av de viktigste tingene med håp er at det overvinner frykt. Etter destruktiv Covid-politikk – fra nedstengninger til maskepåbud – synes noen det er utfordrende å få motoren i gang igjen. Helt forståelig, gitt det så mange har opplevd og tålt, fra sykdom og død blandt venner og familie til alvorlige økonomiske tap. Derfor er håp og troen på fremgang så viktig akkurat nå. Og fordi våre politikere ikke synes nevneverdig opptatt av saken, må vi bringe håpet frem i lyset og overvinne frykten som ble påført oss.

En annen viktig ting med håp er at det setter i gang tankeprosesser. Tenk et øyeblikk på oppfinnere og alt det de har skapt som har kommet menneskeheten tilgode. Uten håp ville de ha stoppet selve tankeprosessen som gav resultater.

Når du utstråler optimisme og håp trekker du andre til deg. Store, positive endringer i historien eller konstellasjoner av personligheter ble ikke til virkelighet fra intet. Det ble muliggjort av mennesker som aldri gav opp – fordi de hadde håp.

Vi er ikke marionetter. Vi er levende mennesker hvor hver og én av oss er unike og i stand til å påvirke fremtiden – hvis vi legger et gjennomtenkt sinn og en plan til det. Det alene burde gi oss alle håp om at vi kan gjøre en positiv forskjell – ja, kanskje til og med en stor forskjell?

Vi ønsker at våre barn skal finne styrke, tro på seg selv og fremfor alt utvikle selvtillit nok til å tro på det de bestemmer seg for.

Men, hva med oss selv? Vi har alle øyeblikk der vi tviler, ønsker å stikke av fra problemene eller stikke hodet i sanden. Som Henry Ford så veltalende sa det, “Whether you think you can or whether you think you can’t, you’re right!” Vi vet innerst inne at hvis vi vil skape en bedre verden, må vi starte med oss selv; det er nemlig den eneste tingen vi har betydelig kontroll over. Vi må ta grep samt ha en dæsj av mot for å få det til.

Den SISTE strofen i diktet ‘Thinking’ av Walter Wintle gir deg en formel for å møte livets utfordringer og oppnå drømmer og mål. Ja, den siste strofen er den rette formelen for en ny fremtid.

The Man Who Thinks He Can

If you think you are beaten, you are
If you think you dare not, you don’t,
If you’d like to win, but think you can’t
It’s almost a cinch you won’t.

If you think you’ll lose, you’ve lost
For out in the world we find,
Success begins with a fellow’s will
It’s all in the state of mind.

If you think you’re outclassed, you are
You’ve got to think high to rise,
You’ve got to be sure of yourself before
You can ever win a prize.

Life’s battles don’t always go
To the stronger or faster man,
But soon or late the man who wins
Is the one WHO THINKS HE CAN!

Godt valg!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.