NTB

Oljeetterspørselen anslås å bli rekordhøy i 2023, men veksten er likevel svakere enn ventet, ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA).

Veksten er anslått å avta til 1 million fat per dag (bpd) i 2024, som er en nedgang med 150.000 bpd fra forrige prognose, påpeker byrået.

– De globale økonomiske utsiktene er fortsatt utfordrende i møte med høye renter og trangere økonomi, noe som presser virksomheter som allerede sliter med treg produksjon og handel, heter det i en uttalelse fra IEA.

Strammere tilbud har ført til en oppgang i oljeprisen, der nordsjøolje i dag handles til 88 dollar fatet, som er det høyeste siden januar. Videre advarer IEA om at det kan bli knapphet i varelagrene, noe som vil føre til ytterlig prisøkning.

I 2023 vil den globale oljeetterspørselen øke med rekordhøye 2,2 millioner bpd, som følge av flyreiser i sommerferien, økt oljebruk i kraftproduksjon og økende kinesisk petrokjemisk aktivitet. Denne prognosen er stort sett uendret fra IEAs tidligere anslag.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.