Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Med oppgang i koronatilfeller i store deler av verden og flere som jobber hjemmefra, vil det ta lang tid før oljeetterspørselen henter seg inn igjen, spår IEA.

Etterspørselen har økt betraktelig siden den nådde bunnen i april, da store deler av verden stengte ned for å verne mot koronasmitte.

Men i sin siste månedsrapport sier det internasjonale energibyrået (IEA) at det forventer at økningen i etterspørselen vil avta «merkbart i det siste halvåret av 2020», fordi mye av det «enkle» tapet allerede er hentet inn.

IEA begrunner det med at det vil ta flere måneder å snu den økonomiske nedgangen, mens flere sektorer, blant annet luftfarten, trolig ikke vil gå tilbake til oljeforbruket de hadde før pandemien på lenge, kanskje ikke engang i løpet av 2021.

Samtidig advares det om at en potensiell ny global økning i virustilfeller kan føre til at myndigheter verden over igjen innfører strenge reiserestriksjoner. Samtidig fører oppganhyppigere bruk av hjemmekontor til mindre oljeforbruk.

Per nå ligger forbruket på rundt 10,7 millioner fat per dag mindre enn i 2019, og IEA sier den kommende vinteren på den nordlige halvkulen innebærer at man vil ro i ukjent farvann hva angår spredning av covid-19.

Energibyrået har kuttet sine prognoser for snittetterspørselen i 2020, og venter at den vil falle med 8,4 millioner fat per dag, ned til 91,7 millioner.

Opec kuttet også i sin prognose mandag. Kartellet venter at etterspørselen vil falle med 9,5 millioner fat dagen til 90,2 millioner fat.

 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.