NTB

Verdens oljeproduksjon vil fortsette å øke i 2024, men etterspørselen vil vokse mindre enn den har gjort, ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA).

Energibyrået tror økningen i den globale oljeetterspørselen vil halveres i 2024, fra 2,3 millioner fat per dag til 1,2 millioner fat per dag.

Bakgrunnen for spådommen er økonomisk motvind, krav til energieffektivitet og økende etterspørsel etter elbiler. Veksten i etterspørselen etter olje falt kraftig de tre siste månedene i fjor.

Mye av den avtagende veksten gjenspeiler også redusert etterspørsel fra Kina. Landet driver mye av verdens vekst i oljeetterspørsel.

IEA advarer om at konflikten i Midtøsten kan forårsake alvorlige forstyrrelser i markedet det kommende året, spesielt med tanke på skipsfarten gjennom Rødehavet og Suezkanalen. Omtrent 10 prosent av verdens oljehandel til sjøs går gjennom Suezkanalen, og forsinkelser øker presset på globale forsyningskjeder, i tillegg til at fraktkostnadene øker.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.