Anna Netrebko synger hovedrollen i Giacomo Puccinis opera «Manon Lescaut» ved operahuset i Monte Carlo i april 2022. Stillbilde: MEZZO / YouTube.

Den verdens­berømte russiske sopranen Anna Netrebko, som ble kansellert fra Metro­politan-operaen for ikke å ha tatt avstand fra Russlands president Vladimir Putin etter den russiske invasjonen av Ukraina, går til sak mot det prestisje­fylte opera­huset i New York.

Netrebko anklager Metropolitan for kontraktsbrudd og ærekrenkelse, og krever 360.000 dollar i erstatning, melder Sky News.

Hun hevder at the Met forårsaket «alvorlige mentale kvaler og følelsesmessig utmattelse» som omfattet «depresjon, ydmykelse, forlegenhet, stress og angst samt emojonell smerte og lidelse».

Det var Metropolitan-sjefen Peter Gelb som kort tid etter Russlands invasjon forlangte at Netrebko ikke skulle vedkjenne seg den russiske presidenten, noe den berømte sopranen nektet å gjøre.

Ifølge Netrebkos manager hadde Gelb og operahuset etter den russiske invasjonen «misbrukt Netrebko som syndebukk i en kampanje for å ta avstand fra Russland og støtte Ukraina».

The Met avviser at det finnes noe grunnlag for Netrebkos søksmål, men hun har med hjelp av en fagforening for musikere vunnet over operahuset i retten før:

I februar gikk American Guild of Music på Netrebkos vegne til sak, der en voldgiftsmann erklærte at the Met brøt fagforeningens kollektive tariffavtale da operahuset fjernet henne fra ledende roller i «Don Carlos» og «La Forza del Destino» av Verdi og i «Andrea Chenier» av Giordano.

Hun ble tilkjent rundt 200.000 dollar for tapte forestillinger.

Anna Netrebko regnes som en av verdens fremste sopraner, og hun hadde en tjue år lang karriere bak seg på Metropolitan innen hun ble avskjediget i 2002.

I Europa har derimot en rekke viktige operascener fortsatt å engasjere den russiske sopranen.

I juni opptrådte Netrebko i Verdis «Aida» ved Arena di Verona i Italia, og i operasesongen 2023/24 vil hun opptre både ved La Scala i Milano samt operahusene i Paris og Wien, skriver The Guardian.

 

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.