Fire gutter og en ung mann er siktet for voldtekt av en jente på 13 år i Molde mandag. Tre av de siktede er under den kriminelle lavalderen, og risikerer dermed ikke å bli tiltalt.

Overgrepet skal ha skjedd i Molde mandag ettermiddag denne uken. Onsdag ble de fem siktet, og i dag ble den eldste av dem, en 18-åring, fengslet av Møre og Romsdal tingrett. Politiet har identifisert alle de mener deltok i ugjerningen.

En de siktede er 18 år, én er mellom 15 og 18, de øvrige tre er under 15, som er den kriminelle lavalderen.

Alle er siktet for voldtekt av et barn, eller medvirkning til dette. Seksuell omgang med noen som er under 14 år, defineres automatisk som voldtekt. 18-åringen er siktet etter straffelovens § 299, som har en strafferamme på ti års fengsel, samt § 311, som dreier seg om fremstilling av seksuelle overgrep mot barn eller fremstilling som seksualiserer barn.

Ikke siktet for gruppevoldtekt

Han er derimot ikke siktet for gruppevoldtekt, som reguleres av straffelovens § 293.

– Det jeg kan si, er at det er én fornærmet i saken. Åsted går vi ikke mer detaljert ut med enn Molde, og vi har i løpet av uka fått oversikt over hendelsesforløpet og har avhørt flere vitner, sier påtaleansvarlig i saken, politiinspektør Anders Skorpen-Trøen, til Dagbladet.

– På grunn av den lave alderen til fornærmede og flere av de mistenkte, og at det at vi er inne i en tidlig fase av saken hvor flere bevis skal innhentes, vil det ikke gis ytterlige informasjon fra etterforskningen, sier Skorpen-Trøen til NTB.

Politiet har brukt store ressurser på saken, blant annet for å identifisere de mistenkte. Det er ifølge politiadvokaten ikke grunn til å tro at det vil komme flere pågripelser i saken.

– Vi har sikret mye informasjon fra flere kilder. Det gjenstår fremdeles gjennomgang av mye av den innsamlede informasjonen, og nå vil vi se på blant annet rollefordeling hos de mistenkte, sier Skorpen-Trøen.

Fengslede er asylsøker

Document erfarer at 18-åringen er en asylsøker som relativt nylig har ankommet Norge, og har sikker informasjon om at jenta er norsk-etnisk.

Document har snakket med flere av de siktedes oppnevnte forsvarere, men ingen ønsker å kommentere sine klienters etnisitet.

– Jeg har ikke så lyst å si så mye om det ennå, sier advokat Erik Rolfsen, som er forsvarer for gutten som er mellom 15 og 18 år.

– Kan du si om han har norsk-etnisk bakgrunn?

– Nei, vi venter med det.

– Sterkt preget

Curt A. Lier er bistandsadvokat for jenta.

– Hvordan går det med henne?

– Det går ikke så veldig bra, hun er sterkt preget av dette. Dette er ikke noe som kommer til å gå over med det første, tror jeg. Men hun er godt ivaretatt av moren sin. Og politiet kan jeg ikke få fullrost; de har gjort en kjempejobb, både hva gjelder hvordan de har håndtert henne, og hvordan de har etterforsket saken. Vi får håpe det går så godt som mulig, men det er klart at det er vanskelig å ikke bli preget av dette, sier Lier til Document.

Kommunen mobiliserer

For de fire som er under 18 år, er barnevernstjenestene i Molde og barnas foreldre informert. Også kriseteamet i Molde er orientert om saken.

Kriseteamet, Barnevernet og aktuelle skoler i kommunen er involvert, sier ordfører i Molde, Torgeir Dahl (H) til VG.

– Vi har satt i verk tiltakene vi rår over.

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.