To unge menn på 17 og 18 år med utenlandske, muslimske navn er tiltalt for grov voldtekt mot en norsk jente under 14 år i Molde i fjor sommer. Tiltalen gjelder Straffeloven § 301, jf. § 300, jf. § 299, jf. Straffeloven § 15 og Straffeloven § 311 første ledd. Document skrev i fjor:

En de siktede er 18 år, én er mellom 15 og 18, de øvrige tre er under 15, som er den kriminelle lavalderen.

Alle er siktet for voldtekt av et barn, eller medvirkning til dette. Seksuell omgang med noen som er under 14 år, defineres automatisk som voldtekt. 18-åringen er siktet etter straffelovens § 299, som har en strafferamme på ti års fengsel, samt § 311, som dreier seg om fremstilling av seksuelle overgrep mot barn eller fremstilling som seksualiserer barn.

Alle fem guttene ble altså siktet, men fordi tre av overgriperne var under 15 år, så ble deres siktelser frafalt. I tillegg var det flere andre tilstede som filmet overgrepene og videresendte dette til sosiale medier (Snapchat).

Vi skrev i juli 2023:

Document erfarer at 18-åringen er en asylsøker som relativt nylig har ankommet Norge, og har sikker informasjon om at jenta er norsk-etnisk.

Tiltalen bekrefter at jenta er norsk og at overgriperne har muslimske navn.

NTB skriver:

– Fordi voldtekten ble utført i fellesskap og på en særlig krenkende måte, er det tatt ut tiltale for grov voldtekt, opplyser statsadvokat Jogeir Nogva til Romsdals Budstikke.

Tiltalen beskriver hvordan en guttegjeng fikk jenta til å bli kraftig beruset og at noen av dem deretter forgrep seg på henne. Ifølge tiltalen ble bilder og filmer av overgrepet delt med andre i etterkant. Det var tips om disse bildene som satte politiet på sporet av saken i slutten av juli i fjor.

Kort etter ble fem personer siktet for seksuell omgang med et barn under 14 år. De tre yngste slipper tiltale. Sakene deres er henlagt siden alle tre var under den kriminelle lavalder.

– Voldtektsbestemmelsen kommer til anvendelse siden jenta var under 14 år. Det er ikke holdepunkt for at voldtekten ble gjennomført med bruk av vold, opplyser Nogva.

Saken skal behandles i Møre og Romsdal tingrett fra 29. april. Retten har satt av sju rettsdager til saken.

Grov voldtekt av barn under 14 år har en øvre strafferamme på 21 års fengsel. Mindreårige kan ikke straffes med mer enn 15 års fengsel.

Tiltalen beskriver detaljert hva de to tiltalte utsatte 13-åringen for, men ikke hva de andre tre tidligere siktede gjorde mot henne, ettersom siktelsene ble frafalt på grunn av alderen deres.

 

Kjøp «Europas underlige død»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.