En ung gutt som nå har blitt 19 år slipper straff for sex med barn. Han har hatt sex med tre jenter på 13-14 år, dette er definert som voldtekt i henhold til norsk lov.

Han selv var på den tiden 16 år gammel, og ble tiltalt for voldtekt av barn under 14 år, som har en strafferamme på inntil 10 års fengsel.

Men siden den unge mannen kognitivt var på «samme nivå» som ofrene, så slipper han straff.

Det var en alvorlig tiltale som ble tatt ut av statsadvokaten i februar i fjor mot den nå 19 år gamle Sarpsborg-mannen. Gutten var selv 16 og 17 år gammel da han skulle ha begått de seksuelle overgrepene.

Et av tiltalepunktene beskrives slik:

Det siste tiltalepunktet strekker seg tilbake til natt til søndag 17. mars 2019. Ifølge tiltalen skal han da ved flere anledninger har ført eller forsøkt å gjennomføre samleie med en 14 år gammel jente. Han var selv 17 år gammel på dette tidspunktet.

– Hun forsøkte å motsette seg dette ved å si til ham at hun ikke ønsket å ha sex, fortalte ham at hun hadde menstruasjon og derfor hadde vondt i magen og hodet. Hun sa også at det gjorde vondt mens de hadde sex eller hun knep beina sammen. Ved ett av forsøkene på å trenge seg inn i henne uttalte han «Sorry altså, jeg vet du ikke vil mer, men jeg kommer til å pule deg i natt, for da er du ikke ved bevissthet».

Påtalemyndighetene ville at mannen skulle dømmes til fengsel i ett år og seks måneder, hvorav 12 måneder var betinget med en prøvetid på fem år. I tillegg krevde bistandsadvokaten til ofrene oppreising for de seksuelle overgrepene.

19-åringen erkjente i retten å ha hatt seksuell omgang med alle tre jentene, men hevdet hardnakket at det var frivillig fra deres side.

Den nå 19 år gamle sarpingen var tiltalt for å ha hatt seksuell omgang med en da 13 år gammel jente ved flere anledninger i perioden 25. desember 2017 og fram til 28. februar 2018. Videre skal han ha gjennomført et samleie med en 14 år gammel jente i Fredrikstad torsdag 10. mai 2018, og natt til søndag 17. mars hadde han sex med en 14 år gammel jente i Fredrikstad.

Men Søndre Østfold tingrett slår fast at mannen skal slippe straff, siden han og ofrene var jevnbyrdige i utvikling. Dette er et smutthull i straffeloven,  straff for seksuell omgang med barn under 16 år kan falle bort dersom de involverte er «omtrent jevnbyrdige i alder og utvikling». Retten mener de kan gjøre dette i denne saken etter å ha fått presentert bevisene i saken.

Overgrepsmannen slipper også unna erstatningskrav.

– Tingretten har kommet til at oppreisningserstatning ikke skal idømmes. Det må også ved vurderingen av kravene på oppreisningserstatning bygges på at de involverte var omtrent jevnbyrdige i alder og utvikling. Når det ikke er grunnlag for å idømme straff, kan retten heller ikke se noe grunnlag for å dømme tiltalte til å betale oppreisningserstatning, står det å lese i dommen.

Det meste tyder på at den seksuelle omgangen i dette tilfelle har foregått med de unge jentenes samtykke. Men norsk lov er klar: Jenter under 16 år er definert som ute av stand til å gi et reellt samtykke.

Halden.no

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.