Unio-leder Ragnhild Lied og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Heiko Junge / NTB

Hovedorganisasjonen Unio mener Jonas Gahr Støre har et stort ansvar i den kommende utnevnelsen av ny statsråd for høyere utdanning og forskning etter Ola Borten Moes (Sp) avgang fredag.

Forventningene til statsministeren er høye, ifølge Unio-leder Ragnhild Lied. Fordi høyere utdanning og forskning blant annet er nøkkelen til nødvendig omstilling og til å gjennomføre det grønne skiftet, trenger Norge en statsråd som ser viktigheten av å satse på dette, sier Lied.

Mange vil oppfatte dette som en underlig beskrivelse av hva som er viktig for en slik statsråd, men presset på Støre er uansett betydelig. Her må det åpenbart graves dypt for å finne det som oppfattes som «rett person».

Unio er Norges største hovedorganisasjon for arbeidstakere med høyere utdanning, med rundt 400.000 medlemmer fordelt på 14 medlemsforbund, blant annet Utdanningsforbundet, Norsk Sykepleierforbund, Forskerforbundet og Politiets Fellesforbund.

Det er ikke alle som forstår hvorfor såkalt grønt skifte pekes på som et særskilt viktig tema for slike grupper.

Men så hevdes det ofte at dagens fagforeningsledere ikke helt befinner seg i samme virkelighet som flertallet av medlemmene de skal representere.

Lied nevner etter hvert også det de fleste ser som hovedoppgavene for en ny minister på dette feltet:

– Samtidig er det avgjørende å sørge for at vi har nok høyt utdannet og kvalifisert arbeidskraft som kan levere nødvendige tjenester, innen både helse, utdanning og beredskap, som både folk flest og næringslivet forventer og fortjener, sier Lied til NTB.

– Støre har nå en mulighet til å vise handlekraft ved å utnevne en statsråd som kan gjenopprette tilliten til universitets- og høyskolesektoren og studentene, og samtidig vise at regjeringen ruster Norge for fremtiden, sier hun.

Det knyttes stor spenning til hvem den nye ministeren blir. Det kan bli krevende for statsminister Støre å trekke et navn opp av hatten som Unio og andre sentrale aktører blir fornøyd med.

Mange vil mene at det ikke akkurat er ubegrenset med kompetanse og kvalifikasjoner innen utdanningssektoren blant ledende politikere i Ap og Sp.

Les også: 

Unio ber regjeringen bla opp for lærerne

 

Sommerlesning! Bestill i dag:

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.