– Velgerne er klare for et naturvalg til høsten, er overskriften fra generalsekretæren i WWF Verdens Naturfond, Karoline Andaur, i et leserbrev hun har fått innpass for i flere aviser. Men hun løper egentlig ærend for vindkraftinteressene og politikere, som ønsker å ødelegge naturen med «klimatiltak».Ifølge Karoline Andaur har flere kommentatorer i mediene nærmest avskrevet klima og miljø som viktige saker ved høstens kommune- og fylkestingsvalg, noe hun mener er feil.

– Denne gangen, får vi høre, kommer valgkampen til å handle om spørsmål som helse og velferd – som om dette er adskilt fra natur og klima. Men lite er viktigere for helsa og livskvaliteten, enn at vi har frisk natur omkring oss. Naturen er livsgrunnlaget vårt og naturopplevelser gjør godt for helsa, både fysisk og psykisk, sier Andaur.

Jeg er helt enig med Verdens Naturfond og Karoline Andaur i at lite er viktigere for helsa og livskvaliteten enn naturen og at naturen er viktig for livsgrunnlaget vårt, samt at naturopplevelser gjør godt for helsa, både fysisk og psykisk.

Men når påståtte «klimatiltak» reelt sett ødelegger norsk natur, som for eksempel forsøplingen av norske fjell og havet med vindkraftparker, da er jeg ikke med på notene lenger.

WWF ba Opinion spørre folk hvor viktig bevaring av natur er for partivalget deres i høstens lokalvalg. To av tre svarer at det er ganske eller svært viktig.

Oslo 20220404.
Generalsekretær Karoline Andaur i WWF Verdens naturfond.
Foto: Javad Parsa / NTB

Ifølge generalsekretær Andaur i WWF finner man de mest naturbevisste blant velgerne til Senterpartiet, SV, KrF, Rødt og MDG. Dette er et tydelig tegn på at WWF definerer «naturbevisste» og «vern av naturen» på en annen måte enn mange av oss andre.

Senterpartiet sitter per dags dato i en regjering sammen med Arbeiderpartiet, som ønsker å drive opp tempoet rundt vindkraftutbyggingen på land og i hav, og dermed skade mer av norsk natur.

Senterpartiet er også direkte med på å forsinke avklaringen av Fosen-saken, der man fra regjeringens side i mer enn 600 dager etter at Høyesterett felte sin dom, fortsatt ikke har ryddet opp i spørsmålene knyttet til menneskerettighetsbrudd.

Hva gjelder SV, KrF, Rødt og MDG er disse partiene også svært store tilhengere av «grønt skifte». Det ivres i flere av disse partiene for mer vindkraft, batteriparker og solceller, og det finnes ikke grenser for hvor mange milliarder det kan brukes på «klimatiltak» i subsidier, som bildene til denne saken viser ikke har noe med vern av naturen å gjøre.

Les mer: Tomme løfter om lav strømpris

Hvorfor underslå vindkraftutbyggingen?

Når 81 prosent av de spurte i WWFs undersøkelse oppgir at naturopplevelser er viktige for dem, og at stadig flere tenker på naturen når de skal stemme, er det flott.

WWF-undersøkelsen viser også at tre av fire svarer at de er bekymret for nedbygging av natur. Dette er med god grunn, fordi de ovennevnte fem partiene og de aller fleste andre partier på Stortinget, ivrer for slik nedbygging og de utgjør dermed ikke løsningen, men selve problemet for naturen i Norge.

– Den nedbyggingen folk er bekymret for, har i høyeste grad med lokalvalget å gjøre. All natur ligger i en kommune. Veldig mange av utbyggingssakene avgjøres av lokalpolitikere, som for eksempel spørsmål om nærnatur, matjord, strandsoner og hytteutbygging, skriver WWF Verdens Naturfonds Karoline Andaur i sitt leserinnlegg, som har fått plass landet rundt der hun fullstendig utelater ordet «vindkraftutbygging».

Generalsekretæren øyner åpenbart ikke at dagens politikk fra rød eller blå side på Stortinget går i retning av en enda sterkere nedbygging av naturen, og man kan spørre seg hvorfor hun ikke ser dette eller skriver om det?

Løper hun ikke her reelt sett ærend for vindkraftindustrien og visse politiske partier, som ikke ser at «klimahysteri» ikke lar seg koble med «miljøvern»?

Les mer: Nytt, offentlig pengesluk på gang: SV vil ha statlig selskap for solenergi

Det viktigste lokalvalget i moderne tid?

– Ja eller nei til nedbygging av matjord og nærnatur påvirker naturmangfold, karbonlagring, matsikkerhet og friluftsliv, skriver generalsekretæren i WWF i sitt leserbrev.

Hun nevner også mer ombruk og vedlikehold av eksisterende bygninger og veier gir færre grunner til å bygge nytt, samt bevaring og restaurering av skog, myrer og elvebredder for å styrke naturmangfoldet og dempe skadelige virkninger når klimaendringene nå gir våtere og villere vær.

Der kom den: «….klimaendringene nå gir våtere og villere vær…..» og det er slike setninger, som gjør at klimahysteriet trumfer alt sunt vett, og lar vindkraftprofitører sette opp enorme parker av turbiner med tilhørende naturødeleggelser og forurensning.

Det er regelrett vandalisme av norsk natur i det å bygge vindkraftparker, det er ødeleggende for natur og dyr og det er skadelig for mennesker.

Alt dette er lokalpolitikk og det sitter folk i nettopp din kommune, som opptrer som billige prostituerte og lar seg kjøpe for «klinkekuler og glansbilder». De tror reelt sett på at naturskadene er små eller bryr seg ikke fordi «vi har natur nok», de tror kommunen får store inntekter og de tror dessuten på at det gir mange arbeidsplasser.

Nå viser det seg i praksis, at Norge har ingen stor «vindturbin-erfaring», og mye av det som monteres her i landet vårt er kjøpt fra utlandet. Det samme med ekspertisen som håndterer alt dette. Det er eksakt som i Skottland, der landområder er ødelagt og lokale arbeidsplasser er få, når kinesere og saudiere håndterer montering og vedlikehold av vindkraftparker produsert i hhv Kina og Saudi-Arabia.

«The GMB trade union has warned that the UK risks squandering a major economic benefit by allowing many of the components of its offshore wind boom to be manufactured in the factories and steel mills of Asia.»

Hvis du virkelig ønsker å verne naturen i ditt område, og er redd for at naturen ødelegges med kilometervis av veier i vakker natur, enorme sår i naturen for evig tid og forurensning, da skal du ikke velge deg et av partiene som har fotfeste på Stortinget i dag, når du plukker deg ut din lokale ordfører eller velger deg politikere til fylkestinget.

Du må velge noe helt annet, og for egen del vil jeg beskrive høstens valg i kommuner og fylker, som et verdivalg mellom «klimagalskap» og sunn fornuft.

Etter forrige lokalvalg oppga 47 prosent at de valgte parti basert på lokale saker. Mange av disse sakene handler om hvordan naturen skal forvaltes, og hvordan miljøpåvirkningen skal være.

Partier som sier ja til alle mulige utbygginger – og i særdeleshet det WWF unngår å nevne i sitt leserbrev, nemlig vindkraftparkene, må du holde deg langt unna.

Jeg velger å avslutte med hva WWF Verdens Naturfonds Karoline Andaur skriver i sitt leserbrev, som jeg er helt enig med henne i selv om jeg er skeptisk til hvordan hun pakker inn annet i sitt leserbrev:

«For oss velgere blir oppgaven like klar: Vi må sette oss inn i partienes lokale naturpolitikk, og gi vår stemme til partier som prioriterer mer natur og mindre utslipp.»

For ordens skyld: Jeg er «politiker» lokalt i Halden på 23. plass av 25 i den lokale avdelingen av INP ved årets kommunevalg.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.