Norges vedtak om å åpne opp for gruvedrift på havbunnen får skarp kritikk i EU. – Flaut, mener norske miljøorganisasjoner.

Onsdag brukte EU-kommisjonen talerstolen i EU-parlamentet til å rette uvant skarp kritikk mot Norge.

– Vi er dypt bekymret over Norges vedtak om å åpne opp for gruvedrift på havbunnen. Dette kan skade både økosystemet i havet og fiskeressursene i området, sa EUs landbrukskommissær Janusz Wojciechowski.

9. januar i år vedtok et flertall på Stortinget å åpne opp for leting etter mineraler på havbunnen. Norge er dermed det første landet i verden som åpner for kommersiell gruvedrift til havs.

Området som åpnes for leting, er 281.000 kvadratkilometer stort og ligger i Barentshavet og Grønlandshavet.

– Bør forbys

Vedtaket er svært omstridt. At norsk politikk også blir tema for en debatt i EU-parlamentet, er heller ikke hverdagskost.

– Kommisjonens holdning til dette er svært klar: Vi mener gruvedrift på havbunnen bør forbys inntil miljøkonsekvensene er tilstrekkelig vurdert, slår Wojciechowski fast.

Han peker på at det finnes svært lite kunnskap om konsekvensene. Ifølge kommissæren har EU investert mer enn 80 millioner euro til forskning på virkningene av gruvedrift på havbunnen.

– Forskningen viser at vår forståelse av disse problemstillingene er svært begrenset. Som dere vet, respekterer ikke naturen nasjonale grenser, sier han.

Selv om det er Norges suverene rett å bruke egen kontinentalsokkel, er havområdene det er snakk om, regulert gjennom FNs havrettskonvensjon, påpeker Wojciechowski.

– Denne har både Norge og EU undertegnet. Dette må tas i betraktning, sier han.

– En tidsinnstilt bombe

I debatten som fulgte, kom en rekke medlemmer av EU-parlamentet med svært kritiske bemerkninger.

– Hvordan er dette mulig? Vi har bedt om et moratorium på dette, sier spanske César Luena.

Franske Catherine Chabaud fra De Grønne fulgte opp.

– Hele det vitenskapelige samfunnet er enig: Vi vil ha et moratorium – eller forbud – som Frankrike. Det er viktig at EU handler. Vi er overrasket over Norges avgjørelse, men den må stoppes, sa hun.

– Norge har i årevis presentert seg som en leder i den globale miljøkampen. Men nå er de blitt en ødelegger. Dette er en tidsinnstilt bombe for det marine miljøet, mener hennes franske partifelle Caroline Roose.

Kappløp mot bunnen

Norges avgjørelse vil sette et ødeleggende eksempel for andre, mener den nederlandske EU-parlamentarikeren Anja Hazekamp.

– Dette kan starte et globalt kappløp mot bunnen, bokstavelig talt, sier hun. SVs Lars Haltbrekken er glad for EUs tydelige budskap.

– Dette er gode nyheter. EUs advarsel mot gruvedrift på havbunnen viser hvor stor motstanden er, sier han.

Sveinung Rotevatn (V) sier til NTB at EU-kritikken sier sitt.

– Jeg er usikker på om regjeringen har tatt innover seg hvor negativt dette blir oppfattet internasjonalt, sier han.

MDG mener at regjeringen nå får en forventet smekk på fingrene fra EU.

– I denne saken har regjeringen og stortingsflertallet trosset alle miljøfaglige råd, sier partiets Rasmus Hansson.

– Flaut å være norsk

I Norge fulgte flere miljøorganisasjoner debatten i EU-parlamentet med stor interesse.

– I dag er det flaut å være norsk, sier Haldis Tjeldflaat Helle, fagrådgiver for gruvedrift på havbunnen i Greenpeace Norge.

– EUs parlamentsmedlemmer kommer med knusende, og velfortjent, kritikk av Norge i denne saken. Det er en raskt økende forståelse for at gruvedrift på havbunnen kan bli en katastrofe for havet. Norge må innse det samme, sier Helle.

Også generalsekretær Karoline Andaur i Verdens naturfond (WWF) ber norske myndigheter ta til fornuft.

– Det er en skam at Norge blir kjent som den nasjonen som raserer unik natur i spekulativ jakt på profitt i klimaets navn. Tilbakemeldingene har vært tydelige hele veien: EU vil ikke ha mineraler fra havbunnen, sier hun.

Forstår skepsisen

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) sier til NTB at regjeringen følger med på den internasjonale debatten om gruvedrift på havbunnen.

– Vi er selvfølgelig opptatt av diskusjonene som skjer i Europa, sier han.

Statssekretær Astrid Bergmål (Ap) i Energidepartementet påpeker overfor NRK at vedtaket kun innebære at selskaper kan søke om tillatelse til å kartlegge og lete etter mineraler, ikke til å utvinne.

All aktivitet vil skje i tråd med Norges internasjonale forpliktelser, forsikrer hun.

– Jeg forstår skepsisen dersom det skapt et inntrykk av at vi skal åpne for utvinning nå. Det stemmer imidlertid ikke, sier Bergmål.

EU kan punktere Norges drøm om gruvedrift på havbunnen

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.