Statsråd Terje Aasland bekrefter at regjeringen vil åpne et område på norsk kontinentalsokkel for mineralvirksomhet. Opposisjonen og miljøbevegelsen reagerer.

– Når vi legger fram en stortingsmelding om åpning av utvinning av havbunnsmineraler, er det for å se og avdekke om utvinning kan skje lønnsomt, bærekraftig og forsvarlig, sier olje- og energiminister Aasland til Dagens Næringsliv.

Det er et område i Grønlandshavet og Barentshavet på 281.200 kvadratkilometer som åpnes. Området ligger utenfor Nordland og opp mot Finnmark.

Regjeringens plan er å skille ut mindre områder innenfor det åpnede området som skal lyses ut for leting fra kommersielle selskap, skriver DN.

Stortingsmeldingen legges fram tirsdag formiddag

SV vil frede havet for gruvedrift

Forslaget om å konsekvensutrede mineralvirksomhet på sokkelen har vært ute på høring. I januar gikk høringsfristen ut. En rekke fagmiljøer innen klima var svært kritiske, og en samlet miljøbevegelse ba regjeringen om å snu.

Regjeringens budsjettpartner SV vil frede havet for gruvedrift.

Dette forslaget er en katastrofe, sier SVs Lars Haltbrekken til NTB etter at beslutningen ble kjent.

– Både miljø og mineralmyndigheter har vært sterkt kritisk til åpningen. Regjeringen viser med dette at de ikke har forstått problemene knyttet til natur og klimakrisen.

Han sier SV vil foreslå at det ikke åpnes for gruvevirksomhet nå, og at man i stedet bruker ressurser på å utrede konsekvensene for miljøet.

Frp gir derimot forslaget tommel opp.

– Vi gir grønt lys til regjeringen og håper de kommer direkte til oss for flertall når vi vet SV ikke har de samme ambisjonene for gruvedrift på havbunnen, sier miljøpolitisk talsperson Terje Halleland.

Venstre: – Et overgrep

Aasland forsvarer regjeringens beslutning.

– Det grønne skiftet trenger mineraler. Alle som besitter mineraler, har et ansvar for å se om vi kan klare å utvinne dette basert på kunnskap, hensyn til miljø og bærekraft, sier han til DN.

Det er bare tull, slår Venstres miljøpolitiske talsperson Ola Elvestuen fast. Han mener regjeringen setter Norge på kartet som et av de mest miljøfiendtlige landene i verden.

– Regjeringens åpning for havbunnsmineraler er et overgrep mot miljøet og gjør Norge til skamme internasjonalt. At vi trenger disse mineralene for den grønne omstillingen, er tull, sier Elvestuen.

Sjokkerende, fastslår MDG-leder Arild Hermstad.

– Støre-regjeringen går nå inn i historien som regjeringen som tok det verste valget i norsk havforvaltning gjennom norsk historie. Havet er allerede under press på grunn av forsuring, forsøpling, forurensing og overfiske – og har ikke plass til at regjeringen foreslår å åpne nærmest hele havområdet vårt for gruvedrift.

Miljøbevegelsen reagerer

Et bunnpunkt for norsk miljøpolitikk, mener Rødts Geir Jørgensen.

– Fiskeri- og miljømyndighetene i Norge har advart sterkt mot gruvedrift på havbunnen, og når ikke engang Equinor mener at utvinning av havbunnsmineraler er forsvarlig, burde varsellampene lyse rødt.

Også miljøbevegelsen reagerer skarpt. En svart dag for norsk natur, konkluderer Verdens naturfond WWF.

Den mest alvorlige overkjøringen av miljøfaglige råd jeg har sett i hele min fartstid i norsk miljøpolitikk, sier leder Truls Gulowsen i Naturvernforbundet.

– Jeg hadde aldri trodd at åpningsprosessen ville hastes videre på denne måten etter at kunnskapsgrunnlaget har blitt såpass grundig slaktet i høringssvar fra Miljødirektoratet og Havforskningsinstituttet, for å nevne noen få, sier han.

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.