Myr- og jordbruksland side om side ved Sellstedter See litt nord for Bremen i Tyskland. Nå vil EU ha mer av det første på bekostning av det siste. Foto: Martina Nolte / cc-by-sa-3.0 de / Wikimedia Commons.

EU-parlamentet vedtok onsdag en omstridt lov om bevaring av natur med knapt flertall (324–312), etter at EPP-gruppen av nominelt liberal-konservative partier bestemte seg for å gå sammen med resten av høyresiden i et forsøk på å bekjempe loven – men gruppen var ikke enstemmig, og dermed ble forsøket mislykket.

Langt fra alt detaljarbeidet med den nye loven er ferdig, og den skal fremdeles gjennom en prosess for stadfestelse og implementasjon. En konsekvens av loven er uansett at en betydelig prosentandel av de myrområdene som tidligere er blitt drenert og omgjort til jordbruks­formål i EU-landene, skal gjenopprettes i sin opprinnelige, naturlige tilstand – altså gjøres våte igjen.

Bakgrunnen for bestemmelsen er dels hensynet til biologisk mangfold, og dels at myrer absorberer store mengder CO2, mye mer enn skog, slik at gjenopprettingen av myrene også er å anse som et ledd i bestrebelsene på å oppnå unionens «klimamål». Det anslås at 7 prosent av EUs nettoutslipp av klimagasser i øyeblikket kan forklares med tidligere drenering av myrer, som har ført til at rundt halvparten av unionens myrarealer er gått tapt.

Men europeiske bønder, som frykter at mye jordbruksland på denne måten vil gå tapt, protesterer mot planene, melder den tyske internasjonale allmennkringkasteren Deutsche Welle.

Arealene som omfattes av bestemmelsene, er da også betydelige:

As agreed in the European Council in June, EU member states will «put in place restoration measures that bring at least 30% of habitats in terrestrial, coastal, freshwater and marine ecosystems that are not in good condition, into good condition by 2030.»

The bill is a key part of the European Green Deal, which seeks to implement some of world’s most ambitious climate and biodiversity targets.

Innen 2050 skal den tilsvarende andelen i henhold til loven ha nådd 70 prosent.

Klimaaktivister demonstrerte i favør av loven om bevaring av natur utenfor EU-parlamentet før den ble vedtatt sist onsdag, men de var ikke alene om å demonstrere:

[F]armers also took part in a counter-demonstration that called for a slower approach that would lessen the impact on their income.

[F]armers’ associations say they fear the widespread loss of valuable agricultural land.

Særlig i Tyskland er det mye jordbruk på tidligere myrland. Betyr det at alt dette jordbrukslandet ikke lenger skal kunne brukes til matproduksjon?

I sin kampanje mot den nye loven gikk EPP-gruppen langt i å antyde det:

Fra rødgrønn side ble kampanjen omtalt som «feilinformasjon».

Den europeiske landbruksorganisasjonen Copa-Cogeca advarer likevel mot svært negative økonomiske og sosiale virkninger av EUs planer for gjenoppretting av myrene, som redusert jordbruksareal, lavere produktivitet, mindre matproduksjon og svekket matsikkerhet.

Lovens forkjempere hevder på sin side at det vil forbli mulig å produsere mat også under de nye betingelsene.

In early May, Virginijus Sinkevicius, EU Commissioner for the Environment, Oceans and Fisheries, tweeted that «despite the myths, the benefits for farmers are many: fertile soils, less impacts from droughts, water retention, pollination.»

Det vil imidlertid ikke bli den samme maten:

And while rewetted land wouldn’t be able to support monocultures like grains or corn, it could support the growth of other crops, according to a position paper released in January by several scientific institutions and environmental organizations, including the Greifswald Mire Centre.

Rehabilitated land could also be used to grow timber, or plant grasses and reeds that could serve as insulation material for the construction sector or as raw material for organic plastic substitutes.

Men kuer kan ikke beite i myrterreng, og en mulig erstatning for kuene kan derfor bli vannbøfler, opplyser Deutsche Welle.

* * *

Vi andre kan rolig trekke den konklusjon at planene er helsprø. Det store spørsmålet er og blir hvor mye av den «grønne» galskapen i EU som vil bli utvannet etter valget til nytt EU-parlament i 2024.

Det er da også mye som står på spill, ikke bare i jordbrukssektoren. Biler med forbrenningsmotorer er planlagt utfaset, men salget av elbiler i EU er fremdeles minimalt. Markedet for omsetning av villaer er også langt mindre likvid enn normalt, fordi tvungen oppussing av boliger til tusenvis av milliarder euro også er på trappene.

Med mindre, altså, det skjer et politisk skifte og det kommer noen som trekker i nødbremsene. Det ville være på høy tid. I mellomtiden er det usikkerheten som råder.

 

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.