Manfred Weber under et møte i EU-parlamentet 10. mars 2020. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB.

Lederen for Det europeiske folke­partiets (EPP) gruppe i EU-parlamentet, tyskeren Manfred Weber (CSU), sier at gruppen ikke forstår hvorfor EU ikke kan finansiere et grense­gjerde på Polens grense mot Hvite­russland.

Det melder Politico.

«For EPP-gruppen i EU-parlamentet er det svært vanskelig å forstå hvorfor EU ikke kan finansiere et fysisk gjerde langs grensen mot Hviterussland. Det pågår en hybrid krig, og ingen bør være naive. Det er et spørsmål om å forsvare oss selv og forvisse oss om at vi selv bestemmer hvem som får lov til å komme inn i Europa, og ikke diktator Lukasjenko.»

Weber sier at land som Litauen, Latvia og Polen fortjener «vår fulle støtte… og det inkluderer å skaffe til veie midler for bygging av en fysisk grense.»

EPP-gruppen er den største i EU-parlamentet, med 178 av 705 representanter.

Tidligere i oktober krevde innenriksministrene i tolv EU-stater at unionen finansierer fysiske stengsler på Polens grense mot Hviterussland, som også er en av EUs yttergrenser. I forrige uke ble kravet avvist av EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen.

Overfor det polske nyhetsbyrået Polska Agencja Prasowa (PAP) besvarer EU-kommisjonens talsmann Stefan de Keersmaecker reaksjonen fra Weber med å minne om historien.

Talsmann for EU-kommisjonen Stefan de Keersmaecker. Stillbilde: eudebates.tv / YouTube.

PAPs engelskspråklige nyhetsportal First News skriver:

De Keersmaecker said that one should never forget the historic significance of the tearing down of walls and fences dividing the European continent.

He recalled that the EU mission was to build a Europe, which will continue to develop fundamental rights, freedom, democracy, equality and the rule of law.

Torsdag sa den polske statsminister Mateusz Morawiecki at Polen ikke er avhengig av EU-midler for å fullføre den pågående byggingen av en grensebarriere, men at slik finansiering ikke desto mindre ville hilses velkommen, opplyser PAP.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.