Professor Janne Haaland Matlary. Foto: Fredrik Hagen / NTB .

Janne Haaland Matlary, professor i internasjonal politikk ved Universitetet i Oslo, tror medlemskapet til Sverige vil gjøre Norges og hele Nordens posisjon viktigere.

Nå som det svenske medlemskapet i Nato ser ut til å bli en realitet, er det flere som  er på banen med analyser av hva det kan innebære.

Professor i internasjonal politikk ved Universitetet i Oslo, Janne Haaland Matlary, tror det har stor betydning for hele Norden, og ikke minst for Norge.

Matlary er gså er professor ved Forsvarets høgskole

NTB melder om saken, etter at hun snakket med TV2.

Hun viser til det nokså nære samarbeidet de nordiske landene har fra før, og at et felles Nato-medlemskap vil bringe landene enda tettere sammen:

– Nå blir dette Norden i Nato. Vi kan integrere oss sammen, og det er muligheter for å spare penger og styre rasjonelt. Dette gjør Norden og Norge til et tyngdepunkt i Nato, sier professoren til TV 2.

Professoren kommenterer også den noe spesielle og langdryge prosessen frem mot å få godkjent Sverige som medlem:

Til TV2 sier hun at Erdogan har vært under press fra alle, spesielt fra USA, og tordner mot den tyrkiske presidentens oppførsel:

– Nå kommer han inn på toppmøtet, og fremstår som en helt. Det er skammelig oppførsel, men dessverre et land som er trøblete i Nato, men som ikke kan kastes ut, sier Janne Haaland Matlary.

Hun mener rett og slett at Erdogans oppførsel i denne saken er totalt uhørt:

– Når en regjering sier ja til et annet lands opptak i en internasjonal organisasjon, er det selvsagt at parlamentet ratifiserer. Regjeringer har mandat. De kan ikke ta omkamp gjennom å manipulere ratifikasjonen, sier Matlary til Nettavisen.

Hun sikter til at selv om Erdogan mandag erklærte at han er klar for å slippe inn Sverige, er ikke saken helt avklart. Siste ord er nemlig ikke sagt før det tyrkiske parlamentet har godkjent det hele.

Enkelte vil frykte at det kan oppstå nye problemer helt på tampen i forbindelse med nettopp denne siste godkjenningen i Tyrkia. En hendelse som en ny koranbrenning eller liknende kan brått endre spillet nok en gang.

Les også:   

Tyrkia godkjenner Sveriges Nato-søknad

Sommerlesning! Bestill i dag:

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.