Mange av palestinske selvstyremyndigheters ansatte og også regjeringsmedlemmer mottar bare åtti prosent av lønnen. Det resulterer i at de stifter gjeld og endatil går fallitt.

Også økonomisk konkurs

Palestinske selvstyremyndigheter (PA) sliter økonomisk. Situasjonen er såpass alvorlig at de diskuterer muligheten for å erklære seg selv konkurs, rapporterte den israelske allmennkringkasteren Kan Reshet Bet onsdag. 

Det pågår diskusjoner i det palestinske finansdepartementet og statsminister Mohamed Shtayyeh holdes oppdatert. Det er ikke klart om president Mahmoud Abbas er orientert om samtalene.

Også ansatte i sikkerhetsapparatet har de siste månedene mottatt bare åtti prosent av lønnen og mange av dem har søkt seg over i privat virksomhet. 

Slakterivirksomheten er fredet

Det fremholdes flere årsaker til den økonomiske situasjonen. En ting er at internasjonal bistand over flere år er blitt redusert. 

PA har ikke gitt opp sitt generøse «Pay-For-Slay»-program som koster store summer til fengslede terrorister og til familiene til terrorister som mistet livet under terrordåden. Programmet koster omkring 330 millioner dollar i året. 

Videre er korrupsjonen i PA fundamental. Lederne belønner seg selv med store deler av bistanden. President på livstid Mahmoud Abbas har sammen med sine to sønner Yasser og Tarek karret til seg en familieformue på 400 millioner dollar.

Av interesse for Israel 

Benjamin Netanyahu sa nylig at Israel har interesse av at PA fortsetter jobben sin:

– Vi trenger de palestinske selvmyndighetene. Vi kan ikke la dem kollapse og vi har heller ingen interesse av det.

Spenningene er voksende i Judea og Samaria. PA later til å ha mistet mye av kontrollen over Nord-Samaria hvor volden har økt dramatisk.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.