Amerikansk høyesterett har gått imot kvotering i to konkrete saker. Dermed kan såkalt affirmative action bli avskaffet. Da har høyesterett avskaffet to viktige saker for venstresiden: abort og kvotering. Det vil garantert sette sitt preg på valgkampen.

De to sakene gjaldt opptak på universiteter. De mest ettertraktede universitetene opererer med kvoter, som tilsidesetter karakterer. Dette går særlig ut over asiater som gjør det best på skolen. Men deres karrierer blokkeres av kvotering.

Opprinnelig begynte kvoteringen som et hjelpemiddel for de svarte. Men svarte har problemer med å klare seg på eliteuniversitetene. I det siste har woke-folket krevd kvoter med svarte også på legestudiet. Men pasientene ser ikke etter hudfarge, de vil ha en lege de kan stole på.

Det konservative flertallet på seks av ni dommere kjente ugyldig opptakskriteriene til Harvard og University of North Carolina, som er henholdsvis USAs eldste private og eldste offentlige universitet.

Roberts sier at universitetene i altfor lang tid på feil grunnlag har bedømt et individ ut fra hudfarge, ikke ut fra kunnskap og erfaring, og at dette strider mot grunnloven.

I sin mindretallsbegrunnelse sier dommer Sonia Sotomayor at kjennelsen undergraver mange tiår med presedens og enorm framgang, og rettens nyeste medlem, Ketanji Brown Jackson, rettens første svarte kvinne, kaller flertallskjennelsen en «tragedie for oss alle».

Høyesterett har de siste 20 årene to ganger, sist i 2016, opprettholdt lovligheten av opptakskriteriene, men det var før tiltredelsen til de tre konservative dommerne Donald Trump utnevnte.

Lavere domstoler har også opprettholdt kriteriene ved de to universitetene og dermed avvist påstanden om at kriteriene diskriminerte hvite og asiatisk-amerikanske søkere.

Amerikanske universiteter tvinges nå til å finne andre måter å opprettholde en mangfoldig studentmasse på.(NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.