To menn av utenlandsk opprinnelse på jobb i butikk. Foto: Lise Åserud / NTB

I staten hadde 13,8 prosent av lønnstakerne innvandrerbakgrunn i 2022. I privat sektor var tilsvarende andel 22 prosent.

Mye av budskapet om økt integrering av innvandrere i arbeidslivet, kommer fra myndighetene. Det oppfordres til å ansatte mennesker med innvandrerbakgrunn.

Da ville mange ha trodd at nettopp staten gikk foran med å ansette innvandrere i egen organisasjon.

Men ifølge NTB er dette langt fra tilfelle.

I en rapport fra Statistisk sentralbyrå (SSB) heter det at staten er den sektoren i Norge med lavest andel innvandrere.

Privat sektor omfatter hele 67 prosent av alle lønnstakere, mens helseforetakene og staten sysselsetter omtrent 5–6 prosent hver.

22 prosent av alle lønnstakere er i fylkeskommunal og kommunal sektor.

Privat sektor har en større variasjon i yrker og ansetter alt fra ufaglærte til doktorer.

De fleste som jobber i staten, har utdanning fra Norge og jobber med akademiske yrker, eller med høyskole- og militære yrker.

Fordi staten ser etter kompetanse på norske samfunnsforhold, som i stor grad er knyttet til utdanning i Norge, mener SSB at dette tiltrekker seg flere uten innvandrerbakgrunn. Høyere krav til norskkunnskaper er også en del av grunnen.

Sammenligner man de med og uten innvandrerbakgrunn, er det små forskjeller i andelen med høyere utdanning. 56 prosent av innvandrere med høyere utdanning fra utlandet er sysselsatt i andre yrker enn akademiske og høyskoleyrker.

Blant høyt utdannede innvandrere i Norge er det en større andel lønnstakere med utdanning innen naturvitenskapelige og tekniske fag sammenlignet med resten av befolkningen.

I dette ligger det også en reell og praktisk erkjennelse fra myndighetene om at innvandrere representerer en betydelig lavere kompetanse og dermed mindre anvendelighet for arbeidsmarkedet.

Ofte har de som påpeker akkurat dette, blitt stemplet som innvandringsfiendtlige osv.

Les også:  

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Bestill også:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»! Du kan også kjøpe den som e-bok.

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.