Vladimir Putin var den som lot Jegenij Prigozjin verve sin egen hær. Den gjorde Putins skitne arbeid rundt om i Midtøsten og Afrika. Men nå biter hunden hånden som forer den. Putin burde ha visst: Leiehærer er farlige instrumenter. De har lett for å vende seg mot sin oppdragsgiver.

Det ligger i leiehærens natur. Hvis den får lov å bestemme sine egne regler kan den bli en trussel. Det er en grunn til at hærer er under kommando. Hæren har voldsmonopol. Ved å dele monopolet utsetter staten seg for en potensiell trussel. Det er ingen tvil om at det er det Prigozjin har gjort.

Nå ruller Akhmat-brigaden til Ramzan Kadyrov mot Roston-on-Don for å befri byen fra Wagner-soldatene. Leiehær mot leiehær.

Nettstedet menduza.io har spurt sine lesere hva de tror om fremtiden. Flere er desillusjonert av Putin-regimet og ønsker det dit pepperen gror. Men samtidig er de klar over at en krigsherre som top dog kan være som å gå fra asken til ilden. -Skal vi leve under en slegge, spør en og sikter til Prigozjins beryktede drapsmetoder for åpent kamera. Som om Putin ikke var brutal nok.

Det er selvsagt ingen tilfeldighet at Putin som dreper folk med novitsjok og pollonium allierer seg med en krigsherre som ikke følger noen regler.

Menduzas lesere introduserer begrepet «Z»-patrioter. Det er russere som ønsker en mer aggressiv krigføring. De vil se resultater. Kreml kommuniserer ikke lenger med folket.

The Russian authorities have long been removed from the people, whereas public figures like Prigozhin, who engage in direct, “unformatted” dialogue with Russian citizens, evoke more empathy and understanding than the dry and rehearsed speeches and announcements from the authorities.

Russerne er så desillusjonerte med regimet at de kan ha kommet til et punkt hvor alt er bedre enn det bestående. Det betyr ikke at Prigozjin blir noe bedre. Høyst sannsynlig blir han noe mye verre. Erfaringen med leiehærer og krigsherrer er dyster.

Det er en stor tragedie for et folk som har lidd så mye: En korrupt tidligere KGB-offiser som har oppkastet seg til de facto-diktator, kan bli veltet av sin egen krigsherre som er omgitt av soldater som omtales som dogs of war. De er erfaringsmessig historiens avskum, og Prigozjin virker oppsatt på å leve opp til ryktet. Hans uttalelser virker til tider forrykte og har vært det i lang tid.

Ukraina og Vesten bør ikke glede seg for tidlig.

Bildene fra Rostov on Don minner om Weimarrepublikken da Freikrops oppførte seg som om Tredveårskrigen hadde gjenoppstått. Ut av disse frikorpsene vokste nazismen hvis sentrale trekk var viljen til vold.

Slegge.

Everyone knows the regime relies on security forces. The police have never been on the people’s side in a single peaceful protest. We’ll see what they choose: following orders or siding with the “sledgehammer.” However sad it is, it seems that our fate depends on them.

 

https://meduza.io/en/live/2023/06/23/yevgeny-prigozhin-s-coup

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.