Putins tale til nasjonen lørdag morgen er vel verdt å se: Putin er tydelig preget og han appellerer om støtte, ikke bare fra befolkningen, men også fra sine egne styrker. Det er tydelig at han tar opprøret alvorlig og ikke tar deres lojalitet for gitt. Dette er ikke en øverstkommanderende som tar sin posisjon for gitt. Putin må be om støtte.

Det er dramatisk. På sosiale medier sammenligninger man med kuppet i 1991, da gamle KGB-generaler forsøkte velte Gorbatsjov og tok ham som gissel. Det ble Boris Jeltsin som reddet situasjonen. Folk i Moskva omringet stridsvognene og nervene til offiserer og mannskap sviktet. Men er Prigozjin en ny Jeltsin? Han er snarere en krigsherre, en som Den internasjonale straffedomstolen i Haag. Han har skrytt av sin brutalitet som da de filmet henrettelsen av en soldat med slegge.

Interessant nok inntar Putin tsarens rolle i 1917. Da førte sammenbruddet i hæren til borgerkrig, sier Putin og hopper bukk over at det var bolsjevikenes kupp som veltet tsaren og ødela Russland. Ser Putin seg nå som tsaren som skal forhindre kaos? Han har kalt oppløsningen av Sovjetunionen for den største geopolitiske katastrofen i det 20. århundre. Han vil forhindre en gjentakelse. Men da er han på parti med de hvite som sloss mot bolsjevikene, en underlige konstellasjon for en tidligere KGB-offiser.

Men Putin er åpenbart bekymret. Bare det at han finner grunn til å tale til nasjonen og be om støtte viser at situasjonen er alvorlig. Han sier også at det er Vesten som ønsker Russlands fall og mobiliserer sin etterretning og propaganda for å svekke Russland.

Krigen har tatt en ny vending og har forflyttet seg til innenfor Russland.

 

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.