Tysk selvdrevet artilleri donert til Ukraina. Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky

Det tyske forsvaret har bare 20.000 artillerigranater igjen i sine lagre, ifølge Der Spiegel. Det vil kun være nok til noen dagers krig.

Det har lenge vært kjent at Tyskland har bygget ned og generelt forsømt sitt militære forsvare etter den kalde krigens slutt.

Men nå viser det seg at det står enda dårligere til enn mange hadde trodd.

I de tyske forsvarslagrene befinner seg seg kun ca. 20.000 artillerigranater.  Krigen i Ukraina har demonstrert at dette er et antall som forsvinner på få dager i en intensiv krig.

Nyhetsmagasinet Der Spiegel skriver at opplysningen stammer fra konfidensielle forsvarsdokumenter som er laget for å overbevise en budsjettkomité om behovet for å gjøre nye innkjøp raskt.

En del vil spørre seg hvordan det er mulig for denne typen sensitive og antagelig hemmeligstemplede opplysninger å nå frem til offentligheten på denne måten.

Tyskland hadde ikke svært mange slike granater i utgangspunktet, og har har i likhet med mange andre land sendt store deler av sin beholdning av 155mm artillerigranater til Ukraina etter den russiske invasjonen.

Det har ført til at egne lagre er til dels kraftig redusert, og nå er nede på et absolutt kritisk minimum.

NTB-Reuters melder om saken.

Natos mål er at medlemslandene skal nok artilleri til å klare 30 dager med intensive kamper.

Det skal for Tysklands del tilsvare en lagerbeholdning på 230.000 granater. Man er altså på under ti prosent av et slikt mål, og har ifølge disse beregningene nok granater til bare 3 dagers krigføring.

Åtte år skal nå være satt av for å fylle opp lagrene med granater, slik at Tyskland oppnår Nato-målet i 2031, ifølge Der Spiegel.

Forsvarsdepartementet i Berlin har så langt ikke kommentert saken. Der leter man trolig med lys og lykte etter lekkasjen.

Departementet skal legge fram ni kontrakter for raske innkjøp av artilleriammunisjon og stridsvognammunisjon de kommende månedene, ifølge nyhetsmagasinet.

Les også: 

Det tyske forsvaret sliter med rekrutteringen

 

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!
Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.