AfDs partiledere Alice Weidel og Tino Chrupalla. Foto: Kay Nietfeld / DPA via AP / NTB.

EU er udemokratisk og styres av et ukontrollert byråkrati, og derfor bør unionen oppløses og erstattes av noe nytt, mener Alternative für Deutschlands (AfD) partiledere Alice Weidel og Tino Chrupalla.

Det er i sitt hovedforslag til nytt partiprogram at Weidel og Chrupalla vil skjerpe holdningen til EU, som etter deres oppfatning bør gjennomgå en «ordnet oppløsning» og erstattes av en økonomisk samarbeidsorganisasjon mellom nasjonalstater, melder Die Welts politiske redaktør Frederik Schindler.

«Vår tålmodighet med EU er oppbrukt», heter det blant annet i det nye programforslaget, som den tyske avisen har fått innsyn i.

Der står det at «EU og de globalistiske elitene som støtter den» har for mange år siden tatt avskjed med «grunnleggernes opprinnelige idé om et europeisk fellesskap». EU har «utviklet seg til en udemokratisk konstruksjon» som bli «styrt av et ugjennomsiktig og ukontrollert byråkrati». Etter AfDs oppfatning «kan ikke unionen reformeres».

Tyskland bør kun slutte seg til en eventuell «ny form for sameksistens mellom Europas folk» etter folkeavstemning, forkynner programutkastet.

Så lenge EU fortsetter å eksistere, vil de motsette seg «ytterligere innskrenkninger i den nasjonale suvereniteten og mer omfordeling av borgernes velstand og formue gjennom EU-regler».

AfD har fosset frem på meningsmålingene i Tyskland de siste månedene, og utfordrer nå det sosialdemokratiske partiet SPD som landets nest største.

Neste valg til EU-parlamentet finner sted i juni 2024, og det neste parlamentet ventes å bestå av mange flere representanter som motsetter seg unionens sentralisme.

 

Margaret Thatchers Brügge-tale

 

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.