Alice Weidel under en presse­konferanse i Berlin den 9. oktober 2023. Foto: Fabian Sommer / DPA via AP / NTB.

AfD vil gå inn for en folkeavstemning om tysk EU-medlemskap etter modell av Storbritannia hvis partiet kommer til makten i Tyskland, sier AfD-leder Alice Weidel, som hyller britenes utmelding av unionen i et intervju med Financial Times.

Tyskland bør holde en slik folkeavstemning hvis det viser seg umulig å reformere EU og eliminere unionens demokratiske underskudd, blant annet ved å innskrenke makten til EU-kommisjonen, som ikke er folkevalgt, mener AfD-lederen, som med dette bryter et tabu.

Avisen konstaterer at partiet som resten av det politiske establishment i Tyskland hater, har medvind hos befolkningen, men at veien til makt ikke er enkel:

It is expected to win crucial elections in September in the eastern states of Saxony, Brandenburg and Thuringia — though with all the other main parties refusing to strike coalition deals with the AfD, its path to power is unclear.

Spørsmålet er om møtet med Martin Sellner, de identitæres leder i Østerrike som der hadde snakket om remigrasjon, kan slå tilbake på partiet.

Weidel mener at AfD er gjenstand for en mediekampanje som fremstiller partiets politikk som noe annet enn den er:

“It was just an attempt to criminalise the very idea of repatriating people lawfully who don’t have leave to remain here, or are subject to a deportation order,” she said. “The AfD is the party that stands for enforcing this country’s laws.”

Massedeportasjoner ikke aktuelt, sier hun:

She said that, for her, the concept of “remigration” meant expelling people who had “illegally acquired citizenship under false pretences”, or individuals “with dual nationality who are suspected of terrorism, or are convicted criminals”. She ruled out mass expulsions. “You can’t generalise here.”

Weidel tror ikke at «brannmuren» som de andre partiene har bygget mot AfD, vil holde i lengden, men at CDU før eller senere vil oppgi den.

Speaking from her office overlooking the Reichstag, with the noise of anti-government protests audible in the distance, Weidel herself acknowledged that the AfD would not come to power in Berlin “before 2029”.

But she insisted a future role for the AfD in government was “inevitable”, predicting that the centre-right Christian Democrats (CDU) would be the first to abandon their boycott.

Hvis AfD kommer i regjering, vil partiet prioritere grensekontroll og deportasjon av kriminelle utlendinger, sier Weidel, som også vil skrote den rådende energipolitikken:

It would reform the tax system, slim down the state and end Germany’s shift away from fossil fuels to renewable power. “France is planning 15 new nuclear power stations and we’re betting on wind turbines and solar panels that we can’t even make ourselves.” 

En fersk meningsmåling som INSA har gjort for Bild, viser at CDU og AfD ville hatt et komfortabelt flertall dersom det var valg til Forbundsdagen nå:

Grafikk: dawum.de

En annen mulig flertallskonstellasjon ville være CDU, SPD og De grønne.

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som ebok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.