Ungarn har kunngjort at de vil blokkere militærstøtte fra EU til Ukraina, og stempler landet som «fiendtlig» etter at en påstått plan om å sprenge en oljerørledning fra Russland til Ungarn ble lekket i vestlig presse.

Washinton Post skrev forrige uke at Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj bak lukkede dører har foreslått mer aggresive tiltak mor Russland, blant annet ved å okkupere russiske landsbygder og ved å bombe Druzhba-rørledningen som transporterer russisk olje til Ungarn.

Dette skal ifølge klassifiserte dokumenter fra amerikansk etterretning ha skjedd i samtale med vestlige militære ledere og andre rådgivere.

Ungarske myndigheter reagerer skarpt, og kaller nå Ukraina for «fiendtlige». Ukraina har også svartelistet Ungarns største bank OTP, og beskrevet Ungarn som en sponsor av den russiske invasjonen, noe som også skaper sterke reaksjoner i Budapest, ifølge Breitbart.

Kyiv has also blacklisted Hungarian bank OTP, listing the firm as a sponsor of Russia’s invasion, causing further anger in Budapest.

17. mai rapporterte Associated Press at ledende personer i Ungarns regjering sier at de vil blokkere EUs forsøk om å sende mer våpen og ammunisjon til Ukraina.

“We cannot support the allocation of another half a billion euros from the European Peace Facility for arms transfers to Ukraine, and we will not give it the green light as long as OTP is on this particular list,” the country’s Foreign Minister, Peter Szijjarto, remarked, decrying the singling out of OTP as “scandalous and unacceptable”.

Han fordømte også Zelenskys påståtte planer om å sprenge Druzhba-rørledningen, og sa generelt at dette var et bevis for at «Ukraina oppfører seg mer og mer fiendtlig mot Ungarn».

Szijjarto sier altså at å bombe rørledningen vil true Ungarns tilgang til olje, og være et angrep på landets uavhengighet, suverenitet og sikkerhet. Han påpeker også at det er flere land som er avhengig av disse oljeleveransene.

En anonym EU-diplomat sier til The Guardian at konflikten mellom Ungarn og Ukraina kommer på et kritisk tidspunkt, og at timingen er svært dårlig rett før den lenge forventede våroffensiven.

– The timing is miserable because Ukraine is on the eve of a large offensive to try to push back the Russian aggression. It does make me wonder if there is not a much more narrow economic interest.

Men det er også en viss frustrasjon med Kiev å spore også i EU, ifølge den samme diplomaten.

– Ukraine should always ask itself: do our actions help us or does it make stuff more difficult?

Siden den russiske invasjonen i februar 2022 har EU gått med på å bruke 4,6 milliarder euro på militærhjelp til Ukraina, en historisk beslutning om å finansiere våpen til et land i krig. Også Norge har gitt våpenstøtte til et land i krig, noe som ikke har skjedd etter andre verdenskrig.

En annen representant for EU sier dog at utspillet til Ungarn ikke vil få noen konsekvenser. Leveransene av våpen til Ukraina vil fortsette, så spørsmålet gjelder kun hvem som skal være med på å finansiere dette.

Ungarns statsminister Viktor Orbán tvitret i april noe som antydet at ikke alle Nato-land var tilhengere av at Ukraina skulle slippes inn i alliansen. Nå som Ungarn definerer Ukraina som fiendtlige er det vel å anta at Ungarns vilje til å godkjenne Ukraina som Nato-medlem er mindre enn noen gang.

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.