Bodø kan bli den viktigste og beste militære flyplassen i Norge, operativt sett, men da må myndighetene handle før det er for sent, hevder to tidligere jagerpiloter i et innlegg i Forsvarets Forum.

Beslutningen om å nedlegge Bodø flystasjon og flytte den sørover ble tatt i 2012, da sikkerhetssituasjonen i Europa var en helt annen, skriver Dag Falk-Pedersen (tidligere konsernsjef i Avinor) og Roar Strand.

For Norge med sin beliggenhet i de viktige nordområdene så må herredømmet i luften sikres ved at vi tar vare på helt nødvendig infrastruktur slik at vi kan ta imot jagerfly, transportfly, tankfly og annen aktivitet. Vi er derfor avhengig av flere gode og robuste flybaser i Nord-Norge.

De to kritiserer ikke beslutningen om nedleggelse og flytting fra 2012, ei heller Ny by – Ny flyplass-konseptet, som de mener vil kunne gi Bodø den beste flyplassen i Norge, men heller forsvarsledelsens mangel på perspektiver:

Det er planlagt å beholde noe infrastruktur for militær bruk, men etter vår oppfatning på langt nær nok.

Det skal koste USA to milliarder kroner å bygge fire sheltere for jagerfly på Rygge. Ifølge forsvarsminister Bjørn Arild Gram har dette stor betydning for Norges sikkerhet. Hvis fire sheltere syd for Oslo har stor betydning for Norges sikkerhet, hvor stor betydning vil det ikke da ha å opprettholde så mye som mulig i Bodø nesten uten kostnad. Med nedleggelsen av kampflybasen i Bodø og sterkt redusert aktivitet på Andøya er restkapasitet i nordområdene kraftig redusert. (Forsvarets forum)

Bodø: Det er planlagt å beholde på langt nær nok infrastruktur for militær bruk (Forsvarets Forum)

Les også:

USA vil utvide Sola, Gram vet ingenting

Pentagon skal investere to milliarder på Rygge

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.