USAs ambassade kunngjør at de vil utvide kapasiteten på Sola flyplass, særlig med tanke på fylling av drivstoff. Forsvarsminister Gram vet at amerikanerne skal investere 2 milliarder på Rygge, men har ikke hørt om planene for Sola.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) opplyser til Aftenbladet at han foreløpig ikke er kjent med noen konkrete prosjektdiskusjoner på Sola.

– Det er USA som selv gjør vurderingene avhengig av sine egne prosesser. Nå er det bekreftet 2 milliarder kroner i investeringer i bedre mottak av og tilrettelegging for kampfly på Rygge. Det er jo en veldig stor og positiv sak for Norge, sier han.

For Sola, Evenes og Ramsund har han «ikke noe nytt å melde». (NTB)

Det er oppsiktsvekkende at amerikanerne informerer offentligheten før landets forsvarsminister. Planene for Sola kommer frem i et intervju ambassadens kommunikasjonsrådgiver har hatt med Stavanger Aftenblad.

Jillian Bonnardeaux, kommunikasjonsrådgiver ved USAs ambassade, forteller dette til Stavanger Aftenblad.

– Vi jobber fortsatt sammen med Norge om planene, men vi forventer at Sola vil spille en betydningsfull rolle i å forbedre vårt samarbeid i luftdomenet sammen med Rygge flystasjon, sier Bonnardeaux.

– Vi ønsker spesielt å utvikle Sola for å kunne støtte påfyllingsoperasjoner på en bedre måte, forklarer kommunikasjonsrådgiveren videre. (NTB)

Norge har inngått avtale med amerikanerne om at de skal få ha sine egne områder inne på fire basser: Rygge, Sola, Evenes og Ramsund. Her vil det være områder hvor amerikanere har ekstraterritorielle rettigheter, dvs. hvor norsk lov ikke gjelder. Amerikanerne har allerede varslet at de vil bygge fire hangarer på Rygge til to milliarder hvor nordmenn ikke vil ha adgang.

Norsk forsvarspolitikk har i alle år gått ut på at man ikke tillater fremmede baser på norsk jord. Nå ser det ut til at den politikken er forlatt.

 

Pentagon skal investere to milliarder på Rygge

 

Norge avslår amerikansk forespørsel om å betale for utbygging av Rygge

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.