Onsdag observerte Dagbladets journalist Martine Aurdal to amerikanske soldater i uniform i lokalet der Jonas Gahr Støre holdt sin pressekonferanse. Hun spurte ikke hva de gjorde der, men det har Document gjort i dag, tirsdag. Selv om den omdiskuterte forsvarsavtalen med USA åpner for økt tilstedeværelse i Norge, krever Aurdals observasjon en forklaring.

Amerikanske soldater har i årtier deltatt på øvelser i Norge, og fredag 3. juni ble en forsvarsavtale med USA vedtatt i Stortinget. Avtalen åpner for økt tilstedeværelse av amerikanske soldater på fire steder i Norge:

En avtale som åpner for amerikansk militær infrastruktur og uhindret tilgang for amerikanske soldater fire steder i Norge, ble vedtatt i Stortinget fredag.

Kun Rødt, SV og MDG stemte mot, mens regjeringspartiene Ap og Sp fikk støtte fra de borgerlige partiene.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) er fornøyd med å få et bredt flertall bak avtalen.

– Denne avtalen er en videreutvikling av det tette samarbeidet vi har med USA om forsvar og sikkerhet, sier han til NTB. Han sier samarbeidet er ekstra viktig nå, etter Russlands invasjon av Ukraina.

Avtalen innebærer at det bli opprettet fire såkalte «omforente områder» ved flystasjonene Rygge i Østfold, Sola i Rogaland og Evenes i Nordland samt på Ramsund orlogsstasjon i Troms. USA kan få eksklusiv rett til å bruke deler av områdene og bygge militær infrastruktur, ifølge regjeringen , og de skal ha uhindret tilgang til områdene. (NTB)

Fra og med mandag ble Rygge flyplass stengt for alle sivile fly i seks uker, men Forsvaret vil ikke si hvorfor, skriver Teknisk Ukeblad.

Teknisk Ukeblad har gjentatte ganger de siste dagene spurt Luftforsvaret om hva som skal foregå, men eneste svar vi har fått derfra, er at det vil være «økt militær aktivitet» på flystasjonen. (TU)

Det er nærliggende å tro at dette har med den nye forsvarsavtalen med USA å gjøre, men derifra til at amerikanske soldater stiller i uniform på Statsministerens kontor (SMK), er for å si det mildt, svært spesielt. Vi sendte derfor en e-post til Presseavdelingen (ni ansatte) for å få en forklaring:

Saken vil bli oppdatert når vi får svar fra SMK.

Kunne ikke si det høyt (Dagbladet)

Stenger Rygge flystasjon for sivile – Forsvaret vil ikke fortelle hva som foregår (Teknisk Ukeblad)

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.