Kirkens Bymisjon i Tønsberg driver brukthandelen Skattkammeret. De opplever stor etterspørsel etter å låne bunad til 17. mai.

– Det har virkelig tatt av nå i mai, lageret tømmes, forteller Cecilie Carlsen i Kirkens Bymisjon i Tønsberg.

I Tønsberg tilbys mellom 50 og 60 bunader til gratis utlån, de fleste til barn, skriver Vårt Land.

– Vi vil at så mange som mulig skal bruke ordningen. Og jo flere som bruker den, jo mer bærekraftig blir det, og jo mindre stigmatiserende blir det for dem som trenger det av økonomiske årsaker. Det skal være ålreit og kult å låne hos oss, sier Carlsen.

En annen bunadspionér, er Den norske kirke i Ringebu i Gudbrandsdalen. Menighetspedagog Inger Melbø Strangstad forteller at de fikk ideen etter en artikkel om fattigdom i lokalavisa. Opplandshjelpen tipset så om at det var behov for bunader.

– Vi skjønte at fattigdommen var mye tettere på oss enn det vi hadde trodd – og ikke minst at det var stor barnefattigdom. Kirka inviterer til så mange festdager. Og samtidig følger det et klespress med disse festdagene. Da er det fint at det ikke skal behøve å koste så mye, konstaterer Strangstad.

Det er lokale bunader som lånes bort. Rutaliv og rondastakk, Gudbrandsdal festdrakt, og andre broderte bunader fra distriktet.

Utlånstallene tyder på at mange ikke lenger synes det er flaut å måtte låne bunad.

– Det er stor oppmerksomhet om miljø og redusert forbruk. Folk er blitt mer bevisste og vil låne eller kjøpe brukt i stedet for å eie, ikke minst gjelder det ungdommen. De synes ikke dette er noe flaut. Det er først og fremst i eldre generasjoner at dette sitter igjen, sier Monica Vogt, daglig leder i Bua.

 

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.


Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.