Portugal er det landet i verden som konsumerer mest vin pr. innbygger og forbruket er økende, ifølge visegeneraldirektæren for Serviço de Intervenção nos Comportamentos Aditivos e nas Dependências (SICAD) – som omtrentlig skulle tilsvare vårt hjemlige folkehelseinstitutt.

Lite brennevin

– Eldre mennesker drikker mer vin, tenåringer og unge voksne drikker øl og yngre mennesker drikker shots, sa sjefen for Portugals folkehelse Manuel Cardoso, i parlamentets utvalg for global helse under en høring.

Han bemerket også at portugiserne i motsetning til europeere flest, drikker svært lite spiritus. Bare ti prosent av alkoholforbruket er brennevin, vin står for seksti prosent og resten, tredve prosent, er øl.

Verdensledende

Ifølge Cardoso gjorde Portugal frem til 2015 noen «fremskritt» når det gjelder det samlede alkoholforbruk, men senere har det igjen øket.

– Portugal er et av de land i verden som har høyest forbruk av ren alkohol pr. innbygger. Gjennomsnittlig forbruk var på 11,9 liter i 2015 for så å stige til 12,1 i 2019.

Eldre mennesker holder seg til vin – likesom generasjonene før dem. Fra strandpromenaden i Cascais, Portugal. Foto: Arnt Jensvoll / Document

I 2012 hadde 60 prosent av den portugisiske befolkning over 15 år konsumert alkohol. I 2022 var det økt til 61,5 prosent.

Også nordmenn tar seg en pinne

I 2021 drakk hver nordmann over 15 år 7,44 liter ren alkohol. Under halvparten, 2,96 liter, av dette var vin. Også vårt alkoholforbruk har vært jevnt stigende de siste førti år.

For dem av oss som har glemt en av de tykke bøkene i verdenslitteraturen, Miguel de Cervantes Saavedras Don Quijote, minner vi om «ridderen av den bedrøvelige skikkelse» Sancho Panzas uutgrunnelige visdom:

– En dårlig kappe kan skjule en god drikkebroder.

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.