Foto: Gorm Kallestad/Scanpix

De danske regionene vil snakke med sykehuspasienter for å få bukt med danskenes nordiske rekord i alkoholbruk.

Danskene drikker klart mest blant de nordiske broderfolkene.

– Det er en uheldig rekord, som ødelegger mange familiers livskvalitet og gir sykdom og tidlig død, sier Karin Friis Bach som leder helseutvalget i Danske Regioner, regionenes interesse- og arbeidsgiverorganisasjon.

Forbruket i Norge, Sverige og Finland har i en årrekke vært stabilt eller nedadgående, men i Danmark har det steget. Tall fra OECD viser at dansker over 15 år kjøper 9,7 liter ren alkohol årlig. I Norge er mengden til sammenligning 6,0.

Regionene har nå lagt en plan for å dempe danskenes drikking.

– Hver femte pasient på sykehusene har et skadelig alkoholforbruk. Det er opplagt at vi bør ta en kort samtale med pasienter om alkohol, når de likevel er innlagt og motivert til å endre livsstil, sier Bach.

Pasienter som ønsker å gjøre noe med drikkingen, vil bli henvist videre til sine hjemkommuner. En prøveordning etableres nå ved Sygehus Lillebælt.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.