EUs utenrikssjef Josep Borrell nekter å bøye seg for kravet om at palestinerne må fjerne antisemittisk innhold fra lærebøkene for å kunne motta milliardbistand. Han vil heller at de skal få tre milliarder uten betingelser. Det er ikke første gang vestlige land stiller et slikt krav, og palestinerne har ikke etterkommet ønsket.

Da EU-budsjettet vedtok sitt budsjett denne uken, var det lagt inn et krav om at «problematisk og hatefullt innhold» i palestinske skolebøker og læremidler må fjernes før bistanden på 300 millioner euro per år kunne betales ut. Beløpet tilsvarer nesten 3,5 milliarder kroner med dagens kurs.

Det var EU-kommissær Olivier Varhely, som har ansvar for forholdet til EUs naboer, som har kunngjort en ny undersøkelse av skolebøkene.

Men dette får Josep Borrell til å reagere kraftig på palestinernes vegne.

– De palestinske myndighetene er i en svært presset situasjon og risikerer konkurs dersom bistanden fra EU hindres. Som utenrikssjef vil jeg ikke tillate dette, sier Borrell til nyhetsbyrået AFP i forbindelse med et uformelt utenriksministermøte i Stockholm.

– EUs utenrikstjeneste har allerede håndtert dette spørsmålet overfor de palestinske myndighetene. Vi trenger ingen ny studie eller andre ting som kan forsinke utbetalingen, sier Borrell. Han viser til at en forsinkelse i EU-utbetalingene for to år siden førte til at folk gikk glipp av nødvendig hjelp.

Borrell overkjører sin egen administrasjon og signaliserer at palestinerne ikke trenger etterkomme kravet om å fjerne antisemittisme. Det er selvsagt et signal også til Israel om hva EU prioriterer og tolererer.

Deler av EUs toppledelse er i ferd med å komme på kant med Israel.

Borrell er sosialist.

Les også:

Palestinerne vil ikke droppe hatlærebøker. EU holder tilbake 250 millioner euro

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.