– En viktig dom for ytringsfriheten, sier leder for Ytringsfrihetskommisjonen, Kjersti Løken Stavrum, etter at Hordaland tingrett tirsdag ga Rianne Vogels medhold i at hennes ytringer om transer på Twitter ikke var grunnlag for oppsigelse.

Rianne Vogels ble i mars 2022 oppsagt av sin arbeidsgiver, Papillon Bergen, for å ha ytret seg om transpersoner på Twitter. Papillon Bergen er « flerkulturell møteplass for jenter, kvinner og ikke-binære i Bergen» ( sitat fra foreningens Facebook-side).

Vogels valgte å ta opp kampen, og gikk til sak for å få kjent oppsigelsen usaklig. Tirsdag falt kjennelsen i Hordaland tingrett.

Papillon må betala 60.000 kroner i erstatning for usakleg oppseiing til Vogels, i tillegg til sakskostnadane på 537.514 kroner.

– Eg er glad for denne dommen. Me fekk medhald på alle punkt, og det var som me venta, seier Vogels til NRK.

Ho var tidlegare leiar for strategi og økonomi i Papillon. Også ho meiner dommen sender eit tydeleg signal.

– For arbeidstakarar er det viktig å kunna delta i pågåande samfunnsdebattar, også om krevjande tema, seier Vogels til NRK.

– Viktig signal

Leder for Ytringsfrihetskommisjonen, Kjersti Løken Stavrum, er glad for kjennelsen:

– Denne dommen har veldig mykje å seia fordi det er ein farleg høg usikkerheit i arbeidslivet i Noreg i dag. Veldig mange let vera å delta i debattar fordi dei er redde for konsekvensane. (NRK)

Rapportert

Trine Lise Fromreide, partner i advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig representerte arbeidsgiver i rettssaken, og hun sier til NRK at de vurderer å anke dommen.

Saken ble først omtalt av Bergens Tidende (betalingsmur), men også NRKs artikkel går inn på arbeidsgivers argumentasjon i retten:

I retten blei fleire av Twitter-meldingane til Vogels presenterte, i tillegg til delingar eller «likes» av andre sine ytringar.

Vogels hadde mellom anna ytra seg kritisk rundt hormonell behandling av barn som identifiserer seg som eit anna kjønn enn deira biologiske kjønn.

Ein av tweetane Vogels hadde interagert med skildra korleis ein «mannleg hallik» blei utnemnd til kvinnerettsforkjempar av eit amerikansk motemagasin.

Denne blei trekt fram av Papillon sine advokatar. Dei la vekt på at vedkomande identifiserte seg som kvinne, men likevel blei omtalt som ein mann i tweeten. (NRK)

Ulovleg oppsagd etter ytringar om transpersonar – meiner dommen sender eit tydeleg signal (NRK)

Les også:

Transpersoner koster enorme summer; vi betaler

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.