Zaahra Sahib (21) hadde en ubehagelig opplevelse på bussen i Bergen i fjor. En eldre mann nistirret på henne og fulgte etter henne da hun gikk av. Da hun spurte hva hun ville forulempet han henne.

«Du har ingenting i dette landet her å gjøre»

Han fortsatte: «Dere er muslimer. Vi lever i Vesten. Dere tar pengene våre. Dere lever av oss»

Sahib filmet hendelsen. Sahib forteller til NRK at mannen kom veldig nær henne. Kanskje saken hadde en seksuell komponent. Muslimske jenter liker ikke nærkontakt med norske menn. Deres intimitetssfære er større enn norske kvinners. Sahib er i tillegg vakker.

Etter hendelsen la hun ut videoen hun filmet på Instagram. Der fikk hun støtte og tilbakemeldinger fra kjente og ukjente.

– Målet mitt var at han skulle forstå at det han gjorde ikke var greit og at han ikke skal gjøre noe sånt igjen, har hun tidligere sagt til NRK.

Hun fikk mange sympatimeldinger. Kanskje saken burde stoppet der. Hun led ingen direkte overlast. Men da NRK tok fatt i saken ble mannen oppmerksom på at han var omtalt og hengt ut og meldte seg.

Onsdag falt dommen: Nå er det blitt til hatefulle ytringer.

Mannen må også betale en bot på 5.000 kroner, opplyser 77-åringens forsvarer, Marius Wesenberg, til NRK.

Mannens forsvarer sier at hendelsen skjedde fordi klienten hans «hadde en dårlig dag».

– Han legger seg flat. Han forklarer at han ikke har noe mot islam og muslimer, og han kan ikke helt forstå hvorfor han sa disse tingene, sier han til kanalen. (NTB)

Var det en hatefull ytring? Det var en forulemping. Nordmenn skal ikke forulempe muslimer, men er det riktig å pusse rettsvesenet på en gammel mann? Han er tydeligvis blitt skremt for nå mener han ikke det han sa.

Det er vokst opp et helt apparat til å ta seg av dagligdagse hendelser. Nooshin Zaery sitter i Vestland innvandrerråd og hun påstår at dette er vanlig:

– Det er dessverre hverdagen til de fleste av oss å oppleve dette her. Du føler deg ikke trygg. Hver gang du går fra hjemmet ditt er du nødt til å håpe at du ikke opplever noe sånt.

De fleste? Dette utsagnet skyter langt over mål. Hvor mange anmeldelser mottar politiet i året?

I fjor ble 22 forhold om hatefulle ytringer anmeldt i Vest politidistrikt.

Syv av sakene endte med tiltale.

Tror de som bekler apparatet at dette bidrar til gode relasjoner? Eller er hensikten å skremme folk til taushet? Det er jo noe helt annet enn respekt og forståelse for hverandre.

 

https://www.nrk.no/vestland/mann-domt-for-hatefulle-ytringer_-zahraa-_21_-ble-utsatt-for-rasisme-pa-apen-gate-i-bergen-1.16068384

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.