Foto: Christian Skaug / Document.

EU-parlamentet og EU-rådet foreslår nye emballasje­regler i unionen der engangs­emballasje for frukt og grønnsaker i mindre kvanta enn 1,5 kilo blir forbudt. Dermed spøker det blant annet for salg av serverings­porsjoner av salat i plastposer, appelsiner i plastnett og jordbær i plastkurver, skriver La Stampa.

Reglene forslaget gjelder, vedrører punkt 2 i vedlegg 5 i emballasje­regelverket 2022/0396, som sidestiller engangs frukt- og grønnsaks­emballasje med de små beholderne med shampo som man typisk finner i hoteller, opplyser den italienske avisen.

I Italia reagerer både landbruks­organisasjonen Coldiretti og forbruker­organisasjonen Codacons skarpt på forslaget.

«Dette åpner for en rekke problemer av hygienisk og sanitær art, og berører så vel konservering som unødig kasting», fremhever Coldiretti. «Dette kan øke kostnadene både for produsentene og kundene. Det er nok å nevne kurver for jordbær og annen mindre frukt, særlig under transport, der kurvene sikrer at produktet forblir helt.»

En annen uheldig konsekvens er at folk sannsynligvis kommer til å spise mindre salat, bemerker organisasjonen.

Codacons fremhever på sin side at forslaget er diskriminerende mot enslige og små familier som ikke kjøper frukt og grønnsaker i store kvanta.

En ytterligere følge av forslaget er forbud mot magnumflasker med vin, opplyser Corriere della Sera. Det vil ramme visse årgangsviner som krever større flasker, blant annet av merkene Barolo og Amarone, skriver Milano-avisen.

Dersom EU vedtar nye emballasje­regler, kan disse ventes innført i Norge via EØS-avtalen.

 

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.