Det arabiske fenomenet taharrush, rituell massevoldtekt på offentlig sted, har spredt seg til Europa. De første rapportene kom fra Köln nyttårsaften 2016 da en rekke kvinner ble meldt overfalt av store flokker arabiske menn. 

Fenomenet er bragt hit av migranter og rapportert i en rekke byer og land. Det ble først undertrykt av regimetro medier, men taharrush har selv ikke latt seg undertrykke. Det er efterhvert meldt om så mange tilfeller at det ifjor ble tatt opp i EU-parlamentet

Taharrush kommer med et eget sett regler. Det dannes tre sirkler rundt kvinnen: 

  • Den innerste sirkelen, mafia, omringer kvinnen og river klærne av henne. Noen av angriperne kan late som om de prøver å hjelpe henne, noe som forvirrer og gjør det vanskeligere å rømme.
  • Den midterste sirkelen skaper en beskyttende vegg for å hindre andre i å blande seg inn og hjelpe henne. Denne sirkelen fungerer også som heiagjeng, mennene applauderer og forteller kvinnen hvorfor hun fortjener det som skjer. 
  • Den ytterste sirkelen avleder oppmerksomheten med musikk, trommer, støyende adferd etc. så ingen skal høre hennes skrik.

Overgrepene kan variere fra verbal trakassering og famling, til inngripende beføling og voldtekt.

Taharrush praktiseres ofte under arrangementer som samler store menneskemengder, festivaler, nasjonaldager etc. Det rammer bare villfarne, «vantro» kvinner og kvinner med uislamsk påkledning. Hensikten er å lære dem å kjenne sin plass. 

Forbundet med en viss ideologi

Taharrush er ikke bare et kulturelt fenomen. Det er forbundet med en mentalitet som følger med en viss ideologi. Hadde det vært et rent kulturelt fenomen ville det begrenset seg til Egypt/Midtøsten og ikke spredt seg til Afghanistan og Pakistan det siste tiåret.

Fenomenet har fått økende oppmerksomhet på grunn av flere høyprofilerte tilfeller. I 2013 ble en journalist voldtatt så grundig på Tahrir-plassen i Kairo, at hun måtte legges inn på sykehus og opereres.




På Pakistans uavhengighetsdag 14. august 2021 tok en kvinnelig TikTok’er ut for å filme begivenheten i  Lahore.

Hun ble forulempet, befamlet, overfalt, avkledd, sjikanert og bestjålet av bokstavelig talt hundrevis av menn.

Politiet arresterte 126 på bakgrunn av videoer. I Egypt, Pakistan og Afghanistan er risikoen forbundet med slike handlinger begrenset, blant annet fordi overgriperne anonymiseres av det store antallet. Det blir foretatt arrestasjoner efter offentlig ramaskrik, men de er for det meste av bølgedempende natur. 

Nederlandsk journalist gjengvoldtatt på Tahrirplassen

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.